Radar · Arbetskritik

Män får inte städa – motarbetas inom städbranschen

 Lokalvårdare/städare moppar vit och svart-rutigt marmor-golv.

Könsdiskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden är ett ofta omtalat ämne. Men färre har hört om diskriminering av män. I en studie från Linköpings universitet visar forskare nu att män bland annat har svårare att få städjobb än kvinnor.

– Vi ser en avsevärd diskriminering mot män i kvinnodominerade yrken, säger Mark Granberg, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet och en av forskarna till studien i en kommentar till Linköpings universitet.

Till de kvinnodominerade yrken där forskarna observerade att män har svårare att få jobb hör bland annat sjuksköterska, barnsköterska och förskollärare. Allra svårast var det att bli kallad till intervju som städare.

Forskarna skickade ut över 3000 fiktiva ansökningar till arbetsgivare runtom i Sverige och noterade vad för svar de fick, om något alls.

– I ansökningsprocessen ser vi ingen diskriminering mot kvinnor som vill in i mansdominerade yrken. Men vi finner avsevärd diskriminering mot män i kvinnodominerade yrken, säger Mark Granberg.

Att män blir drabbade i första steget i ansökningsprocessen som vill in i kvinnodominerade yrken visar även tidigare forskning.

– Att mäns ansökningar – inte kvinnors – sållas bort i ansökningsprocessen är intressant. Vi vet ju sedan tidigare att kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden vad gäller lön och befordran. Följdfrågan blir då, vad händer på vägen? Det vore intressant att titta på, men det är inget vår studie kan klargöra, säger Mark Granberg till forskning.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV