Radar · Miljö

Bzzz … Hjälp forskare att hitta årets första humlor

Humlorna har vaknat, och den blivande drottningen letar nu efter ett sorkhål i åker- och dikeskanter att bygga bo i.

Snön är på väg bort i delar av Sverige och då dröjer det inte länge förrän humlorna dyker upp. Forskare vid Lunds universitet ber nu allmänheten om hjälp att rapportera in om sina humlefynd och på så sätt bidra till hur allt tidigare vårar påverkar humlorna.

Humledrottningarna är bland första pollinatörerna ut på våren. Nu kan du hjälpa forskare vid Lunds universitet. De ber allmänheten om hjälp med att rapportera in vårens första humlor.

– Vi vill ta reda på både när humlorna vaknar om våren i olika delar av landet, och om de väljer att leta efter mat och boplats i olika typer av miljöer, till exempel trädgårdar, parker och natur. Genom att ta reda på mer om humlornas aktivitet på våren hoppas vi kunna förstå hur de allt tidigare och varmare vårarna påverkar dem, säger Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) vid Lunds universitet, till Lunds universitet.

Här finns formuläret där du kan rapporterna din första humledrottning. Där hittar du också en enkel guide till vilka humlesorter det finns.

Humla

• Humlor är en grupp sociala bin som är utbredd över norra halvklotet med några enstaka arter i Sydamerika.
• Djuren har förmåga till egen inre värmeproduktion, vilket gör att de kan leva även i arktiska trakter. De indelas i sociala humlor och snylthumlor. I Sverige finns det trettio respektive nio arter av dessa släkten.
• Humlor är kraftigt byggda och har en tät behåring som vanligen bildar svarta, vita och gula eller brunröda tvärgående fält över kroppen. Färgteckningen kan dock variera mycket, även inom samma art.
• Humlans hjärna är stor som ett sesamfrö och innehåller knappt en miljon nervceller, vilket kan jämföras med människohjärnan, som har drygt 100 miljarder nervceller.
• Det finns ungefär 250 beskrivna humlearter i världen.
• I Sverige finns 38 arter av humlor.
Källor: Nationalencyklopedin/Wikipedia