Radar · Morgonkollen

Amnesty: Hundratals civila dödade i massaker

Tusentals människor flydde från Tigray i Etiopien när konflikten bröt ut i november.

Hundratals obeväpnade civila dödades av eritreanska soldater i en massaker i Aksum i delstaten Tigray i Etiopien i slutet av november. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

”Bevisen är övertygande och pekar på att etiopiska och eritreanska styrkor utförde flera krigsförbrytelser i sin offensiv för att ta kontroll över Aksum. Utöver detta dödade eritreanska styrkor systematiskt och kallblodigt hundratals civila, vilket tycks utgöra brott mot mänskligheten”, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals chef för Östafrika och södra Afrika i rapporten.

Den väpnade konflikten i Tigray bröt ut i början av november då Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed inledde en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som styrde delstaten. Det skedde efter en dödlig attack mot centralregeringens militärförläggningar i regionen.

De nio mardrömsdagarna i den gamla staden Aksum, ett religiöst centrum och huvudsäte för den etiopisk-ortodoxa kyrkan, inleddes den 19 november då etiopiska och eritreanska militära styrkor tog kontroll över staden i offensiven mot TPLF, enligt Amnesty.

Urskillningslös beskjutning

I en storskalig offensiv dödades och fördrevs civila med urskillningslös beskjutning, enligt Amnesty, som har intervjuat 41 överlevande och vittnen samt 20 andra med kunskap om händelserna.

Vittnena beskriver hur människor dödats, godtycklig beskjutning och omfattande plundring. Analyser av satellitbilder gjorda av Amnestys Crisis Evidence Lab stöder vittnesmålen samt visar tecken som tyder på massbegravningar nära två av stadens kyrkor.

De värsta händelserna inträffade enligt rapporten 28–29 november.

Då ska eritreanska trupper systematiskt ha dödat hundratals obeväpnade civila. De öppnade eld på gatorna och genomförde räder från hus till hus i en massaker som kan utgöra ett brott mot mänskligheten, skriver Amnesty.

”Denna grymhet hamnar bland de värst dokumenterade hittills i denna konflikt. Förutom det höga antalet döda kastades Aksums invånare in i dagar av kollektivt trauma av våld, sorg och massbegravningar”, säger Deprose Muchena.

Obeväpnade civila

Överlevande vittnar om att eritreanska styrkor den 28 november medvetet sköt mot civila från klockan 16 och framåt. Enligt invånarna bar offren inga vapen och många sprang ifrån soldaterna när de sköts ned.

”Jag såg många människor döda på gatan. Till och med min farbrors familj. Sex av hans familjemedlemmar dödades. Så många människor dödades”, säger en 21-årig man till Amnesty.

Aksums gator och torg uppges ha fyllts med kroppar. En man som hade sprungit ut ur staden och som återvände på natten när skjutandet upphört säger enligt rapporten att ”allt vi kunde se på gatorna var döda och människor som grät”.

Den 29 november sköt eritreanska soldater, enligt Amnestys vittnen, på alla som försökte flytta de dödas kroppar. Soldaterna fortsatte också att utföra räder från hus till hus, jaga och döda män, liksom några tonårspojkar och ett mindre antal kvinnor.

Förnekas av Eritrea

Att soldater från Eritrea deltagit i den väpnade konflikten i Tigray har upprepade gånger förnekats av regeringarna i både Etiopien och Eritrea.

Men att soldaterna var eritreaner råder det inget tvivel om, enligt Amnestys vittnen som berättar att registreringsskyltar, eritreanska armékläder och språket avslöjade deras nationalitet. Några av soldaterna ska dessutom öppet ha sagt till invånarna att de var eritreaner.

”Det är brådskande att det startas en FN-ledd utredning om de allvarliga kränkningarna i Aksum. De som misstänks för krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten måste åtalas i rättvisa rättegångar och offer och deras familjer måste få full ersättning”, säger Deprose Muchena.