Zoom

Lyxmärke bygger krokodilfarm – för att göra väskor: ”Slaktas brutalt för franska modehus”

Krokodilerna föds upp och dödas för sitt skinn, som sedan blir produkter som väskor och skärp av olika lyxmärken.

Det franska lyxmärket Hermès backar inte från sina planer på att bygga en ny krokodilfarm i norra Australien, trots starka reaktioner mot industrin där tre till fyra krokodiler dödas för en väska. Det är kännande varelser som förtjänar att njuta av vildlivet, inte tyna bort i plasthägn innan de brutalts slaktas för franska modehus vinning, säger Ben Pearson, kampanjchef på World animal protection.

Australien står i dag för drygt 60 procent av den globala produktionen av skinn från saltvattenkrokodiler. Skinnet används ofta till att producera väskor, skärp, skor och accessoarer som säljs för höga prislappar i Europa, USA och Asien.

Två tredjedelar av den australienska produktionen av krokodilskinn kommer från Northern Territory, där franska märken som Hermès och LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, moderbolag till Louis Vuitton, tros äga eller kontrollera en majoritet av farmerna, enligt rapporten Fashion victims från organisationen World animal protection. Det är också i Northern Territory som Hermès nu vill bygga en rekordstor farm, som blir deras fjärde krokodilfarm i landet.

Styret för Northern Territory godkände Hermès planer redan i fjol och byggnationen av den stora farmen, som planeras ha en kapacitet för 50 000 krokodiler, har nu påbörjats. Enligt planerna kommer farmen att ha en kapacitet för 50 000 saltvattenkrokodiler, vilket innebär att den, om den sätts i verket, blir den största krokodilfarmen i Australien.

Hermès har fått kritik för sina produkter i krokodilskinn även tidigare
Hermès har fått kritik för sina produkter i krokodilskinn även tidigare. Här en manifestation utanför en Hermès-butik i Mexico City 2015. Foto: Sofia Jaramillo/AP/TT

”De är vilda djur, inte handväskor"

Flera djurrättsorganisationer har kritiserat beslutet, som sker samtidigt som fler och fler märken slutar använda päls och skinn som kommer från djur som produceras enbart i detta syfte.

– Krokodiler är vilda djur, inte handväskor. De är kännande varelser som förtjänar att njuta av vildlivet istället för att tyna bort i trånga, plastklädda hägn och brutalt slaktas för franska modehus vinning, säger Ben Pearson, kampanjchef på organisationen World animal protection, till Syre.

Enligt rapporten Fashion victims hålls krokodilerna som föds upp på farmerna i trånga utrymmen täckta med plastfodral som ska skydda deras skinn från skador. Djuren, som i vilt tillstånd kan bli upp till 70 år gamla, slaktas redan vid två till tre års ålder för att bli produkter för mänskligt bruk. Tre till fyra krokodiler dödas för att göra en handväska av märket Hermés, enligt World animal protection.

Inte avgjort

Om farmen kommer kunna tas i bruk eller inte, är dock ännu inte helt avgjort. För att kunna exportera skinn från vilda djur som produceras i Australien krävs nämligen ett tillstånd från den australienska federala regeringen. Något som Hermès ännu inte skaffat.

World animal protection tillsammans med flera australienska djurskyddsföreningar har skrivit ett brev till miljöminister Sussan Ley där de uppmanar henne att sätta stopp för planerna.

– Vi fortsätter att uppmana miljöminister Sussan Ley att stoppa expansionen av denna grymma och barbariska industri genom att inte bevilja exporttillstånd för Hermès krokodilfarm. Som miljöminister har hon skyldigheter att främja en human behandling av vilda djur, krokodilfarmning är raka motsatsen, säger Ben Pearson.

Sussan Ley har ännu inte meddelat om Hermès kommer att beviljas exporttillstånd, om de ansöker om det. Däremot har hon påpekat att den nationella uppförandekoden (Code of practice) om mänsklig behandling av vilda och farmade krokodiler, som är obligatorisk att följa på krokodilfarmerna, bör ses över.

– Ministern har dock sagt att hon vill att uppförandekoden på farmerna (code of practice) ska ses över, vilket är positivt och ett erkännande av hur föråldrade de är. Det är viktigt att förstå att krokodilernas välfärd på dessa gårdar fortfarande styrs av dessa föråldrade och otillräckliga regler. De skulle ha uppdaterats för flera år sedan, men detta har inte skett, säger Ben Pearson.

Att bevilja Hermès exporttillstånd för skinn från den nya farmen, är att skicka en signal till det internationella samfundet att farmning och uppfödning av vilda djur och handel med djurprodukter är acceptabelt, enligt World animal protection.

– Istället borde de sända en signal om att handeln med vilda djur och produkter från vilda djur måste fasas ut, säger Ben Pearson.

En modell presenterar kläder och skor designade av Jean-Paul Gaultier för Hermès i Paris
En modell presenterar kläder och skor designade av Jean-Paul Gaultier för Hermès i Paris. Väskan är en Hermès Birkin-väska av krokodilskinn. Foto: Jacques Brinon/AP/TT.

Här kan du ta del av rapporten om krokodilskinnsindustrin i Australien: Fashion victims; The trade in Australian saltwater crocodile skins

Läs mer: Krokodilfarm för lyxväskor kritiseras