Radar · Inrikes

Linde: Alla lokalanställda har landat i Sverige

Svenska försvarsmaktens Hercules 848 på Kabuls flygplats.

Samtliga lokalanställda vid Sveriges ambassad i Kabul i Afghanistan har anlänt till Sverige, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Evakueringarna av tidigare anställda hos Försvarsmakten samt svenskar i landet fortsätter, enligt UD.

”De har evakuerats tillsammans med sina familjer”, skriver utrikesministern vad gäller de lokalanställda vid ambassaden.

UD vill inte ge några detaljer kring evakueringsarbetet, men skriver i ett mejl till TT att evakueringen ”sker under mycket svåra omständigheter i en ständigt föränderlig miljö.”

Tidigare under onsdagen meddelade Linde att Sverige evakuerat ytterligare 227 personer från Kabul.

Totalt har Sverige nu evakuerat 771 personer från Afghanistan. Det inkluderar lokalanställda med familjer, svenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd, enligt Ann Linde.

Tolkar kvar

Kvar i Afghanistan finns personer som tidigare varit anställda av svenska Försvarsmakten som bland annat tolkar samt personer som anmält sig till ”svensklistan”, alltså personer som har svenskt pass eller uppehållstillstånd i Sverige. ”Svensklistan” har på kort tid vuxit kraftigt, från omkring 20 till cirka 500 personer.

Försvarsmakten slutade ha lokalanställda i Afghanistan 2014 i samband med att Isaf-insatsen avvecklades.

UD kan i nuläget inte uppge hur många personer det gäller med hänvisning till att evakueringsarbetet pågår fortfarande.

"Arbetet fortsätter"

Enligt UD arbetar man fortsatt intensivt under mycket svåra omständigheter med att bistå Försvarsmaktens tidigare lokalanställda och deras familjer samt de svenskar som vill lämna Afghanistan.

”Evakueringsarbetet fortsätter så länge som det behövs och är möjligt givet den rådande säkerhetssituationen”, skriver UD.

Talibanerna har satt den 31 augusti, samma dag som USA lämnar landet, som slutdatum för evakueringarna. På onsdag kväll meddelade dock Tyskland att landet kommer att få fortsätta evakuera civila afghaner även efter det datumet.