Radar · Mänskliga rättigheter

Brasilien: Ursprungsbefolkningar i stor protest

Urbefolkningen protesterar för att pressa Högsta domstolens domare, som förväntas utfärda en dom som kan att få långtgående konsekvenser för urbefolkningarnas rättigheter, utanför Högsta domstolen i Brasilia.

I veckan samlas 120 olika ursprungsbefolkningar från hela Brasilien i huvudstaden Brasília för en gemensam protest, döpt till Kampen för livet (Luta pela vida), rapporterar Human rights watch.

Ursprungsbefolkningar kom till huvudstaden Brasília för protestera mot en dom som Högsta domstolen ska ta beslut om och vars utslag allvarligt kan skada urfolkens rättigheter till sin egen mark.

Urfolkens mark är, enligt den brasilianska konstitutionen sedan 1988, skyddade. Vilket innebär att den brasilianska regeringen måste säkerställa att urfolkens mark erkänns och skyddas.

Vi kan inte vara tysta inför detta våldsamma scenario. Det är inte bara covid-19-viruset som dödar vårt folk och det är därför som vi än en gång har bestämt oss för att åka till Brasília för att fortsätta kämpa för ursprungsbefolkningar, moder jord och mänsklighet,

skriver Sonia Guajajara, samordnare på APIB, på Twitter.

Det regeringen nu vill är att minska urfolkens möjligheter ta mark i anspråk. Regeringen vill med den nya lagen att anspråk på mark endast ska kunna göras om ursprungsbefolkningen kan bevisa att de ”ockuperade området tidigare eller på det exakta datumet för offentliggörandet av den federala konstitutionen, den 5 oktober 1988, eller om en konflikt om markägande är bevisad”.

FN:s observatörer av urfolkens rättigheter varnar för att rättsfallet riskerar att legitimera våld mot urfolk och starta konflikter i Amazonas regnskog och andra områden i Brasilien, uppger Greenpeace.

Den brasilianska kongressen har, under Jair Bolsonaros presidentskap, drivit fram lagar som öppnat upp urfolkens mark för gruvdrift och exploatering.

Enligt tidningen Correio Braziliense beslöt Högsta domstolen i går att inte ta upp överklagan, utan frågan väntas tas i Högsta domstolen senare under torsdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV