Radar · Politik

Över 900 000 människor skulle få sämre trygghet med SD:s förslag

Integrationen skulle försämras med SD:s förslag, anser forskare.

Bara medborgare ska ha rätt till trygghetssystemet. Det vill Sverigedemokraterna för att minska invandringen. Men antalet beviljade asylsökningar är redan rekordfå. Dessutom skulle integrationen försämras, menar forskare. Över 900 000 människor som lever i Sverige i dag skulle påverkas.

I dag skriver Sverigedemokraterna i en debattartikel att de vill att bara svenska medborgare ska ha rätt barnbidrag, bostadsbidrag, garantipension och sjukersättning med mera. Det skulle påverka över 900 000 människor, enligt Statistiska centralbyrån. En stor andel av dessa bor i Sverige sedan åratal tillbaka, men då med permanenta uppehållstillstånd.

SD menar att en sådan förändring skulle leda till att färre personer sökte sig till Sverige. Men redan i dag är antalet asylsökande väldigt lågt. Inte sedan åtminstone 2008 har det varit så få beviljade asylsökningar, uppger Europaportalen

Dessutom skulle SD:s förslag inte göra så att invandrade personer kom in i samhället lättare. Utan tvärtom, menar Tapio Salonen, professor i socialt arbete.

– Det skulle bli mycket sämre för integrationen. Det är ett väldigt genomgripande förslag som skulle medföra att man tryckte ut människor i periferin, ut i skuggsamhället, säger han.

Dessa ekonomiska stöd skulle dras in

Sverigedemokraterna vill att bara svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder ska ha rätt sådana ekonomiska stöd som inte kräver att du har arbetat för att få pengarna.

Det handlar om barnbidraget, bostadsbidraget, efterlevandestödet, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå, äldreförsörjningsstödet, bostadstillägget för pensionärer, garantipensionen samt garantiersättningen i sjuk- och aktivitets­ersättningen. De som inte kan försörja sig blir hänvisade till försörjningsstöd hos socialtjänsten, vilket kan leda till ökade kostnader för kommunerna.

Moderaterna har tidigare motionerat för ett förslag som påminner en aning om SD:s förslag. Men i det skulle det bland annat räcka med permanent uppehållstillstånd för att få tillgång till hela socialförsäkringssystemet. Inför förra valet gick Centerpartiet ut med ett annat förslag om att införa ett system där flyktingar ska tvingas ta lån i stället för att få bidrag under sin första tid i Sverige. Det skulle dock bara gälla nyanlända.