Radar · Morgonkollen

Militära upprustningen fortsätter i världen

Amerikanska pansarvagnar på rad.

Pandemin satte inte stopp för upprustningen i världen. Tvärtom ökade världens länder de totala militärutgifterna till nästan 2 000 miljarder dollar i fjol.

”Vi kan med viss säkerhet säga att pandemin inte haft någon avgörande inverkan på världens militärutgifter under 2020. Det återstår att se om länderna kommer att bibehålla nivån på militärutgifterna under pandemins andra år”, säger Diego Lopes da Silva, forskare vid SIPRI:s forskningsprogram för vapen och militära utgifter, i ett pressmeddelande.

USA har överlägset störst militärbudget i världen, 778 miljarder dollar, vilket var en ökning med 4,4 procent under fjolåret och motsvarar 39 procent av alla världens militärutgifter. I de pengarna ingår en ökad satsning på forskning och utveckling av långsiktiga projekt, enligt Sipri.

”Det reflekterar den växande oron över upplevda hot från strategiska konkurrenter som Kina och Ryssland samt Trumpadministrationens drivkraft att stärka vad den ansåg vara en utarmad amerikansk militär”, säger Alexandra Marksteiner vid Sipri.

Kina, listans tvåa, har ungefär en tredjedel så stor militärbudget. Landet ökade i fjol sina utgifter för 26:e året i rad, men ”bara” med 1,9 procent.

De europeiska länderna ökade tillsammans sina utgifter med 4,0 procent, medan de länder i Mellanöstern som Sipri har siffror för minskade sina militärutgifter. Det gjorde även de sydamerikanska länderna, till stor del beroende på att Brasilien minskade sina utgifter.