Glöd · Ledare

I SD:s Sverige har ”vi” rättigheter medan ”dom” får gå till socialen

Vi-och-dom-tänkandet är själva grunden för fascismen. Här är vi, som på ett eller annat sätt ska räknas som förmer, och våra rättigheter. Där är dom, som kanske får finnas till på nåder, men utan våra rättigheter. De ska förtalas, bli främlingar och fiender, snöras av och svältas ut.

Och det är så Sverigedemokraterna jobbar. Nu har de föreslagit att det ekonomiska skyddsnätet i Sverige bara ska omfatta vissa av oss som bor här – oss som är medborgare i Sverige eller något annat EU-land. Den som har tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd ska inte få barnbidrag eller bostadsbidrag. När de får barn ska de visserligen få den föräldrapenning som baseras på lönen, men om de inte har någon lön ska de inte få den lägre ersättning som alla nyblivna föräldrar har rätt till i dag.

När de blir äldre ska de på samma sätt få pension som grundas på den lön de har haft. Men om de inte kommer upp i en rimlig nivå ska de inte ha det skyddsnät som alla har i dag – garantipension eller äldreförsörjningsstöd. Inget bostadstillägg heller. Ingen garantinivå i sjukersättning och aktivitetsersättning.

På så vis ska staten kunna spara några miljarder. Kanske inte tio, eftersom kommunerna måste kompenseras för att det blir mer försörjningsstöd att betala ut, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men sju eller åtta.

De flesta av de här ersättningarna, alla utom barnbidraget, är sådana som går till den som har mycket låg inkomst. Flera av dem är till för att människor ska uppnå vad som kallas existensminimum, den lägsta ekonomiska nivå som man kan klara hyra, mat och andra nödvändiga utgifter på. Men istället för att få den ersättning som andra har rätt till ska ickemedborgarna gå och be om ett bidrag, de måste lägga sin ekonomi och sina liv i socialtjänstens hand i situationer där andra inte behöver göra det. För att man vill understryka skillnaden mellan folk och folk.

För det här handlar inte om sju eller åtta miljarder. Då hade inte Åkesson och Sjöstedt inlett debattartikeln med att tala om hur viktig ”kopplingen mellan medborgarskap och nationell identitet” är för samhällsbyggnaden. De hade inte framställt förslaget som ett sätt att ”uppvärdera medborgarskapet” och minska invandringen ”till EU:s miniminivåer”. De hade inte skrivit att det inte räcker att ändra regler för asylinvandring eller gränsskydd, ”man måste även titta på välfärdsförmånerna och knyta det närmare medborgarskapet. Vid ett regeringsskifte måste dessa frågor prioriteras, och vi är villiga att göra det jobbet.” 

SD har för vana att skicka upp testballonger, se hur långt de kan gå. Fast den bilden stämmer inte riktigt, för en ballong stiger uppåt, men här gäller det att sänka sig så djupt som möjligt ner i kvicksanden. Vid vilken punkt kommer Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna att säga stopp? Kommer de någonsin att göra det? Moderaterna har själva kommit med liknande förslag, men inte lika långtgående, inte med SD:s aggressivt nationalistiska retorik. Om de vill kravla sig upp ur kvicksanden är det hög tid nu.

Turkiskt kaffe, baklava och trevligt kompishäng i Skärholmen.

Akustiken på baklavastället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV