Krönikor

Hur ska män sluta misshandla utan förebyggande arbete?

Fem kvinnor mördade i Sverige på bara tre veckor. Mördade av män som stod dem nära. Som de en gång varit förälskade i. Män som påstått att de älskar dem och vill ha en kärleksrelation med dem men som istället blev deras död.

Av naturliga skäl har detta skapat upprördhet. Politiker rasar. Kvinnojourerna rasar. Debatten går het. Vi måste lära oss något av detta, säger vissa. Hårdare straff nu! ropar andra. Fler besöksförbud! säger en tredje. Skit i det förebyggande arbetet, kvinnor dör nu, vi kan inte vänta på förändring, säger ytterligare någon förnuftigt.

Men om vi struntar i det förebyggande arbetet, hur ska något bli bättre? Hur ska vi få ner antalet kvinnor som misshandlas eller mördas av närstående om vi fortsätter att bara släcka bränderna men inte förhindrar att de uppstår? Det förebyggande arbetet är svårt, men livsnödvändigt. Vi måste givetvis arbeta med offrens situation också. Det är precis lika viktigt!

Det svåra här är ju att båda delarna är exakt lika viktiga. De som far illa i detta nu måste ha säkra vägar bort. Via jourverksamheterna, skyddade boenden, bättre handlingsplaner från polisen för att besöksförbud faktiskt skall följas (i dag är det närmast riskfritt att bryta mot ett sådant). Polisens organisation behöver ses över så att poliserna ges utrymme igen att göra sitt arbete istället för att fylla i papper. Jourernas verksamheter behöver säkrat ekonomiskt stöd istället för dagens ständiga kamp för överlevnad. Ja, det finns helt enkelt massor att ta tag i från politiskt håll avseende offren.

Samtidigt behövs helhetsgreppet. Att också se över vad som kan göras för dem som gått över gränsen eller är på väg att göra det. Informera lika mycket om numren till Välj att sluta och Preventell som om numren till jourer och Kvinnofridslinjen. Prata lika mycket om männens möjligheter till hjälp att förändra sitt beteende som kvinnornas väg ut. Om inte annat så bara för att hjälpas åt att flytta ansvaret från att kvinnor ska ansvara för att komma ifrån en våldsam relation till att män har ännu mer ansvar för att sluta bruka våld, oavsett våldets art. Lika ofta som folk frågar sig varför kvinnan stannade i en skadlig relation, fråga varför mannen valde att stanna för att skada.

Målet är att den farligaste platsen för en kvinna eller barn inte ska vara i deras hem.

Vänskap. Partner i all ära men vänner är något speciellt.

Tolvåriga Zipporah är fortfarande spårlöst borta efter tre månader.