Radar · Integritet

”Flockimmunitet aldrig del i coronastrategi”

Statsminister Stefan Löfven (S) frågas ut i Konstitutionsutskottet (KU) om regeringens agerande under coronapandemin.

Regeringen har inte tagit något formellt beslut om coronastrategin. Men det finns en klar inriktning för arbetet mot pandemin sedan början. Det hävdar statsminister Stefan Löfven (S) i konstitutionsutskottet, KU.

– Flockimmunitet har aldrig varit en del av inriktningen.
Aldrig, aldrig någonsin, lägger statsministern till om huruvida flockimmunitet varit en del i regeringens inriktning.

Han understryker att ledmotiven i den strategiska inriktningen som följts hela tiden har varit att begränsa smittspridningen för att skydda människors liv och hälsa och klara sjukvården.

– Regeringen har valt en inriktning för hur regeringen ska arbeta, en sådan behöver inte komma till uttryck genom regeringsbeslut, säger Löfven.

Det har handlat om att laga efter läge, att diskutera vilka åtgärder som är bäst vid ett givet tillfälle. Vetenskap och beprövad erfarenhet har varit rättesnören, hävdar han.

Aldrig någonsin

Mikael Strandman (SD) frågade om flockimmunitet har varit en del av inriktningen.

– Jag vill avvisa bestämt alla spekulationer som jag har hört under lång tid, att flockimmunitet skulle vara en del av någon strategi. Vi ska pressa ner smittspridningen så långt som det bara går, svarade Löfven.

I ett annat replikskifte beskriver han arbetet mot smittan som att det det var viktigt att inte få den ”snabba, snabba ökningen” eftersom det skulle riskera att sjukvårdens kapacitet slog i taket.

Utfrågningen i KU, riksdagens konstitutionsutskott, handlar om allt från strategi, testning och smittspårning till förbud mot besök på äldreboenden.

Såväl socialminister Lena Hallengren (S) som inrikesminister Mikael Damberg (S) har i timmar fått svara på KU:s frågor på samma teman.

En fråga KU-ledamöterna särskilt hängt upp sig på är om det fanns något regeringsbeslut för vilken strategi Sverige har haft under pandemin. I tidigare utfrågningar med Hallengren och Damberg har det framgått att det inte fanns en formellt beslutad strategi.

Löfven bekräftar att så var fallet.

Tuve Skånberg (KD) frågade om Löfven såg och sade ok till den text om regeringens arbete mot pandemin, som lades upp på regeringens hemsida den 7 april förra året.

Löfven sade att han hade sett den, och att det var det som hade växt fram som inriktning under regeringens beredning och kontakter med myndigheter.
Men det var inte så att han tryckte på en grön knapp och sedan lades den upp.

"Tjänstefel att inte lyssna"

Löfven får frågor om Folkhälsomyndighetens roll, bland annat om myndigheten fick en allt för framträdande roll när det kommer till hanteringen av pandemin.

– Det är klart att Folkhälsomyndigheten är en expertmyndighet med en mängd framstående experter och för mig är det självklart att vi lyssnar på dem. Om man vänder på det vore det direkt tjänstefel att inte lyssna på vad de har att säga, säger Löfven.

Han understryker att han har ledningsansvar som chef för regeringskansliet och chef för regeringen. Men detta innebär inte ett operativt ansvar, endast ett styrande och ledande ansvar.

Statsministern säger att han deltagit i minst ett femtiotal möten med statssekreterarna i krisledningsenheten och att han frågat hur målen klaras, om mer åtgärder behövs och om det finns resurser för att klara arbetet. Han säger att den strategiska inriktningen diskuterats flera gånger på regeringens allmänna beredning och att åtgärderna anpassats efter vad läget kräver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV