Radar · Miljö

Climate live – globalt initiativ av artister och klimataktivister

Helene Sjöholmvar en av artisterna som uppträdde under lördagens gerillakonsert.

I helgen hölls hundratals gerillakonserter, ljusprojektioner och digitala uppträdanden på fem kontinenter i världen. Det globala initiativet Climate live är ett samarbete mellan artister och klimataktivister och har skapats för att pressa politiker och locka en ny publik att bli medvetna om de klimatutmaningar vi står inför.

”Med musik som verktyg vill vi förena och mobilisera människor i kampen för klimaträttvisa, och samtidigt fråga världens makthavare: CAN YOU HEAR US YET?”, säger Andreas Magnusson från Fridays For Future i ett pressmeddelande.

Efter att ha protesterat i flera år mot den otillräckliga klimatpolitiken runtom i världen vill Fridays for future med initiativet både sätta press på politiska ledare och öka medvetenheten bland allmänheten. Climate live startade egentligen redan 2019, men i lördags var första tillfället som konserter och uppträdanden hölls på fem kontinenter och i över 40 länder samtidigt. 

“Jag startade Climate Live 2019 efter att ha blivit inspirerad av Brian May från Queen som i en intervju sa att vi behöver ett Live Aid för klimatkrisen. Jag tyckte att det var en briljant idé att engagera fler unga i klimatrörelsen, på vårt egna unika sätt, och började genast kontakta olika aktivister”, säger Frances Fox, grundare av Climate live i pressmeddelandet.

"Göra något, inte bara snacka"

Också i Sverige hölls en gerillakonsert framför riksdagshuset. Medverkade gjorde artisterna Helen Sjöholm, Maxida Märak, Fricky och Oscar Stembridge tillsammans med aktivister från Fridays For Future och festivalarrangörer från LiveGreen.

“Klimatfrågan är den största utmaningen någonsin för mänskligheten. Det är dags att göra något. Göra något, inte bara snacka. Jag stödjer Climate live och alla unga – och äldre – som tagit upp kampen för vår planet. Det här är allas vårt ansvar!” säger Helen Sjöholm i pressmeddelandet.

Under kvällen visades också en ljusprojektion på Sveriges Riksdag och Stockholms Stadshus med budskapet CAN YOU HEAR US YET?

Även en livestream arrangerades, med artister från hela Sverige, som bland andra Petra Marklund, Naomi Wiehe och The Hebbe Sisters.

Livesändningen kan ses i efterhand här