Radar · Politik

Talmannen om MP: ”Jag borde ha fått veta”

Riksdagens talman Andreas Norlén beklagade djupt gårdagens händelser och menade att Miljöpartiet borde ha förvarnat honom om sina krav.

Efter att Magdalena Andersson igår valt att avgå kommer en ny statsministeromröstning ske på måndag. Det berättade talman Andreas Norlén under en presskonferens på torsdagen. Han beklagade det faktum att han inte i förväg fått veta att Miljöpartiet inte tänkt acceptera de borgerligas budget.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling som vi såg under gårdagen, sa talman Andreas Norlén under presskonferensen idag.

Efter att Magdalena Andersson under gårdagen först valts till ny statsminister, men några timmar senare sett sig tvingad att begära sig entledigad, efter en nedröstad budget och att Miljöpartiet därefter valt att hoppa av regeringen, så kommer en ny statsministeromröstning att ske på måndag, meddelade Norlén.

Han har under torsdagen pratat med företrädare för alla åtta riksdagspartier och kunde konstatera att samtliga partiledare står fast vid den uppfattning som de hade under onsdagen.

Därför vill han nu genomföra en ny statsministeromröstning ”så fort det bara går”, då gårdagens händelser troligen framstår som obegripligt för svenska folket

– Den typen av händelseutveckling riskerar att skada förtroendet för riksdagen som institution, säger Norlén.

Han beklagade också att Miljöpartiet inte kommunicerat att de tänkt hoppa av regeringssamarbetet om regeringspartiernas budget inte skulle gått igenom. Då hade han istället föreslagit att man först skulle rösta om budgeten.

– Jag ställde aldrig frågan uttryckligen till miljöpartiet och det är något jag ångrar, sade Andreas Norlén.

På frågan om han tycker att Miljöpartiet borde ha tagit initiativet för att informera svarar han ja.

– Jag tycker att de borde ha sagt det till mig. 

Hade allt fungerat som normalt under gårdagen så hade Magdalena Andersson officiellt tillträtt som statsminister under fredagen. Istället nomineras hon återigen av talmannen under torsdagseftermiddagen, vilket innebär att det tidigaste möjliga datum för en ny statsministeromröstning blir på måndag, vilket alltså nu blir fallet.