Radar · Mänskliga rättigheter

Orange kamp mot genusbaserat våld

Orangea pappersskor får representera våldets offer när International Day for the Elimination of Violence against Women uppmärksammades i Bolivia i fjol.

Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, Orange day, infaller i dag den 25 november. Genom manifestationer och initiativ världen över uppmärksammas vad generaldirektören för UN Women kallar en global kris.

Det må vara kommersens black week men torsdagen är orange. Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, Orange day, instiftades av FN:s generalförsamling 1999 för att uppmana världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. 

Manifestationerna löper över 16 dagar från den 25 november, i form av allt från demonstrationer till symboliskt upplysta byggnader.

”Förändring är möjlig, och nu är hög tid att fördubbla våra ansträngningar så att vi tillsammans kan eliminera våld mot kvinnor och flickor till 2030”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Sima Bahous, verkställande direktör för UN Women, beskriver genusbaserat våld som ”en global kris”. För konkreta resultat sätter hon sitt hopp till bland annat Action Coalition on Gender-based Violence som är del av en satsning på 40 miljarder dollar avsedda för åtgärder riktade till kvinnor och flickor i världen.

”Vi kommer att se konkreta ekonomiska och politiska åtaganden, och ökat engagemang på kritiska områden; stöd för överlevare, juridiska ramverk och mer resurser till gräsrotsorganisationer”, säger Bahous i UN News.

Förebyggande arbete omistligt

Svenska UN Women poängterar behovet av att förändra normer och beteendet hos män och pojkar, och denna ansats präglar även arrangemanget En vecka fri från våld som pågår parallellt på svensk mark. Den sträcker sig mellan den 22 och 28 november och är ett initiativ skapat av riksförbundet Unizon och organisationen Män, vars ordförande Shahab Ahmadian i en debattartikel i ETC lyfter fram ett antal strategier för att förebygga våld. Dessa går bland annat ut på att öka medvetenheten om att våld även kan ta sig uttryck i form av hot, kränkningar och sexuella trakasserier, att utmana stereotypa normer kring manlighet och att engagera omgivningen så att fler ingriper när våld sker.

Att ge barn och unga verktyg för att förebygga våld är något alla svenska kommuner borde satsa på, anser organisationen.

Något att hålla i minnet när det orange skenet har slocknat för den här gången.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV