Radar · Utrikes

Interpols nye chef: Tortyranklagad toppgeneral

Ahmed Naser Al-Raisi på Interpolmötet i Istanbul.

Det internationella polissamarbetet Interpol har valt den tortyranklagade emiratiske toppgeneralen Ahmed Naser Al-Raisi till ny ordförande, meddelar organisationen.

Al-Raisi är chef för Förenade arabemiratens säkerhetstjänst. I fjol varnade människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) tillsammans med en rad andra organisationer för att den emiratiske generalen är ”en del av en säkerhetsapparat som fortsätter att ha fredliga kritiker som måltavla”.

Han anklagas bland annat för tortyr i samband med fängslandet av regimkritikern Ahmed Mansoor, som uppges ha suttit inlåst i en fyra kvadratmeter stor cell utan madrass sedan 2017.

Posten som ordförande är mestadels symbolisk, och tillsätts genom en omröstning i årsmötet som den här gången hålls i turkiska Istanbul. Cirka 470 polischefer, ministrar och andra representanter från fler än 160 av medlemsorganisationens 195 länder finns på plats.

Al-Raisis kandidatur kommer efter flera års frikostiga donationer från den emiratiska regimen. Landet har sedan tidigare anklagats för att förfölja politiska motståndare genom Interpols verktyg för att efterlysa brottslingar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV