Radar · Miljö

Budgeten sågas av Greenpeace och WWF

Pengar som skulle gått till att köpa loss skyddsvärd skog blir inte av i och med att regeringens budget inte gick igenom.

Bland miljöorganisationerna Greenpeace och Världsnaturfonden WWF är kritiken svidande mot klimatsatsningarna i den budget som gick igenom igår. WWF kallar det ett ”dråpslag för miljö- och klimatarbetet”.

Att bensin- och dieselpriset ska minska med 50 öre får sin beskärda del av sågningen. Men kritik riktas också mot att budgeten innebär att pengar för att köpa loss skyddsvärd skog försvinner och att anslaget för energieffektivisering till industrin och för flerbostadshus kapas.

– Det är i den pågående energidebatten anmärkningsvärt att oppositionen kapar stödet till energieffektivisering för flerbostadshus och industrin. Att minska efterfrågan är den snabbaste och billigaste åtgärden för att säkra tillgången till energi, i synnerhet för de investeringar som nu görs i industrin, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF i ett uttalande.

– M, KD och SD:s budget driver på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och   utrotningen av arter genom nedprioritering av skogsskydd och gör det billigare och lättare att släppa ut koldioxid i en tid av skenande klimatkris. I kölvattnet av FN:s klimatkonferens väljer man att sänka drivmedelsskatten. Det är oansvarigt, omoraliskt och kommer att stå oss dyrt på alla sätt, säger Isadora Wronski Sverigechef på Greenpeace.

Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF gläds ändå av ett par saker i budgeten. Bland annat att man förlänger regeringens ökade satsningar på laddinfrastruktur till år 2023 för sträckor där laddmöjligheter saknas idag och till tung trafik. I regeringens budgetförslag finns inga medel för det år 2023. Men också att Klimatklivet är kvar, något som inte finns med i de tre partiernas egna budgetförslag. Det skulle – om det slopats –  ”haft omfattande negativa effekter på Sveriges klimatarbete”, enligt WWF.