Radar · Migration

Barn och gravida offer i drunkningsolyckan

Fransk polis patrullerar vid stranden i Wimereux i norra Frankrike.

Minst 27 personer som försökte nå England från Frankrike omkom när deras båt sjönk utanför den franska nordkusten. Bland offren fanns barn och gravida kvinnor. Tragedin får politiska konsekvenser: Storbritannien erbjuder Frankrike kontroversiell hjälp att patrullera landets kust.

Onsdagens dödssiffra beskrivs som den högsta sedan åtminstone 2018. Antalet omkomna justerades ner från 31 under onsdagskvällen.

– Gravida kvinnor och barn dog, sade Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på torsdagen.

Förlisningens offer upptäcktes av en fiskare på eftermiddagen. När räddningspersonal anlände till katastrofområdet i den kalla Engelska kanalen upptäcktes en tragedi som var värre än väntat. med dödstal som steg timme efter timme.

Ordväxling London Paris

Katastrofen får dock omedelbara politiska påföljder mellan Storbritannien och Frankrike, där tonen redan varit mer än kärv.

Den brittiske inrikesministern Priti Patel säger att man är beredd att hjälpa Frankrike att kontrollera sin kustlinje.

– Jag har erbjudit att samarbeta med Frankrike genom att placera mer personal på fastlandet – samt göra allt som är möjligt för att säkra området så att utsatta människor inte ger sig ut i båtar som inte är sjödugliga, sade Patel i brittiska parlamentet.

Patels utspel kom efter att brittiske premiärministern Boris Johnson redan pekat finger mot Paris. Han anser att London haft ”svårt att få sina samarbetspartners, speciellt fransmännen, att agera på ett sätt som situationen förtjänar”.

Frankrike reagerar med lätt dold ilska:

Åtgärder måste uppenbarligen också komma från Storbritannien, kontrar Darmanin och efterlyser ett ”mycket tufft samordnat internationellt svar”.

Flera gripna

Fem misstänkta människosmugglare som kopplas till olycksbåten har gripits, enligt Darmanin, som säger att man endast har påträffat två människor vid liv efter förlisningen, en irakier och en somalier. Deras tillstånd beskrivs som livshotande.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Frankrike inte kommer att tillåta Engelska kanalen att bli en ”kyrkogård”. Macron och Johnson talade i telefon på onsdagen och sade sig vara överens om att intensifiera ansträngningarna att stoppa de farliga båtresorna.

– Det är avgörande att ha alla alternativ på bordet för att stoppa dessa dödliga resor och bryta affärsmodellen för de kriminella gäng som ligger bakom dem, säger en talesperson för den brittiska regeringen efter telefonsamtalet mellan de båda ledarna.

"England ligger där"

Pierre Roques från organisationen L’Auberge des migrants i Calais säger att det finns risk för att Engelska kanalen blir som Medelhavet, där flera tusen migranter har omkommit i båtolyckor de senaste åren.

– Människor omkommer i kanalen, som håller på att bli en kyrkogård. Och eftersom England ligger där mitt emot kommer folk att fortsätta att ta sig över, säger han.

Enligt franska myndigheter har 31 500 människor försökt åka till Storbritannien sedan början av året och 7 800 människor har räddats till sjöss, siffror som har fördubblats sedan augusti.