Radar · Utrikes

Hongkong kräver svenskt nej till specialpass

Demonstranter i Stockholm kräver ökad demokrati i Hongkong.

Hongkongs regering kräver att bland andra Sverige inte accepterar ett specialpass som tidigare utfärdats till invånare i den före detta brittiska kolonin. Sverige bekräftar att man fått en begäran, men att man fortsätter att godkänna passet.

Hongkongs regering har uppmanat 14 länder att inte tillåta ett brittiskt resedokument som många Hongkongbor använder när de reser utomlands.
Specialpasset, kallat British National Overseas (BNO), utfärdades till många Hongkongbor inför överförandet av den tidigare brittiska kolonin till kinesiskt styre 1997.

Tre miljoner

Omkring tre miljoner Hongkongbor har eller kan söka det aktuella passet.
Men i det förändrade politiska klimatet, där Peking utövar allt större inflytande över utvecklingen i Hongkong, vill det regionala styret att invånarna ska använda ett pass utställt i Hongkong i stället, avslöjar nyhetsbyrån Reuters.

Bland länderna som uppges fått denna påstötning finns bland andra Sverige, Japan, Kanada, Tyskland, Australien, Irland, Sydkorea och Storbritannien.

Beslutet ses som en del av det diplomatiska bråk som utlöstes sedan Storbritannien erbjudit en möjlighet till fullt brittiskt medborgarskap för dem som vill lämna den forna brittiska kolonin.

Dessutom har Hongkong börjat följa Kinas praxis att inte tillåta utländska diplomater att besöka en i Kina fängslad medborgare om den också har kinesiskt medborgarskap.

Lär ignoreras

Frågan om det brittiska specialpasset är delvis en formalitetsfråga, då Hongkongs krav inte behöver uppfyllas.

– De flesta länder kommer att ignorera detta, säger en diplomat till Reuters.

– Regeringen i Hongkong gör ett försök. Den har ingen rätt att säga till andra länder vilka pass som det landet ska godkänna.

Utrikesdepartementet svarar skriftligt om frågan, och säger att passet godkänns för viseringsfrågor.

”Det svenska generalkonsulatet har mottagit en begäran från regeringen i Hongkong om att BNO-pass inte ska godkännas för Working Holiday-visum.
Men som sagt, vi godkänner dessa pass för viseringar”, skriver Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.