Radar · Politik

Byggnads: ”Pensionerna kan avgöra mellan S och SD i val”

"Pensionsoron är en tickande bomb med kraft att rita om den politiska kartan" skriver Byggnads och hänvisar till sin egen rapport "Pensionsoro".

Pensionsfrågan kan bli det som avgör nästa val, tror Byggnads. Detta då en undersökning visar att varannan LO-medlem är beredd att byta parti på pensionsfrågan – en kamp som ser ut att komma stå mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

En ny rapport, Pensionsoro från Byggnads och det fackliga idéinstitutet Katalys, visar att 65 procent av LO-medlemmarna är oroliga för att få en låg pension och där var tredje väljare, och varannan LO-medlem, är beredd att byta parti gällande pensionsfrågan.

Mest oroliga för att få en låg pension är Sverigedemokratiska partisympatisörer där 67 procent är ganska eller mycket oroliga (37 procent) att få, eller att de har, en låg pension.

”Pensionsfrågan kan avgöra val och vilket parti som får löntagarnas stöd i framtiden, inte minst i kampen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det skriver företrädare för Byggnads och det fackliga idéinstitutet Katalys på DN Debatt.

Oron för sin egen pension syns mest hos SD:s väljare. Även om invandringsfrågan är viktig för dessa väljare, kan besvikelse över de urgröpta trygghetssystemen inte underskattas som motiv för att rösta på SD.” – Johan Lindholm, Byggnads, Lisa Gemmel, rapportförfattare och Daniel Suhonen, Katalys på DN Debatt.

Undersökningen visar att det är  SD:s och S sympatisörer som är mest benägna att byta parti – 41 procent i bägge partierna kan byta parti på frågan om pensioner.

Ur rapporten Pensionsoro
Ur rapporten Pensionsoro. 

Mest oroliga: Sjukskrivna

Mest oroliga för en låg pension, hela 77 procent, är de i kategorin ”annan sysselsättning”, där till exempel sjukskrivna eller de som har sjukersättning finns. Det nuvarande pensionssystemet funkar så att den som är borta en lång tid från arbetsmarknaden på grund av sjukdom eller arbetslöshet får en lägre pension än den som arbetar.

Rapporten: <em>”Pensionsoro”</em> 

● Den är baserad på en opinionsmätning genomförd av Novus under perioden 18 februari till 3 mars 2021 med totalt 2 095 svarande, en svarsfrekvens på 63 procent.
● Undersökningen är genomförd via webbintervjuer. Individurvalet har dragits slumpmässigt av Novus ur Novus förrekryterade Sverigepanel.
● Rapporten är författad av Lisa Gemmel vid fackliga idéinstitutet Katalys och är en del av Byggnads pensionsprojekt ”En pension att leva på” som genomförs av fackliga idéinstitutet Katalys.
Källa: Byggnads

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV