Radar · Inrikes

Inget maktskifte i Sametinget

Den samiska flaggan framför Sveriges riksdag.

Jakt- och fiskesamerna behåller sin position som det största samiska partiet, enligt preliminära siffror från Valmyndigheten. Men det blir inget maktskifte i Sametinget – resultatet räcker inte till egen majoritet.

Enligt det preliminära valresultatet ökar Jakt- och fiskesamerna med tre mandat efter årets val till Sametinget den 16 maj, rapporterar Sameradion.

Men det räcker inte. Redan i förra valet 2017 fick partiet flest röster, men lyckades inte heller då bilda majoritet i Sametinget.

Den politiska skiljelinjen inom samepolitiken står framför allt mellan de som menar att samebyarna ska styra jakt, fiske och renskötsel – och de som menar att samebyarna ska ha minskat inflytande och att alla samer ska ha rätt att ta del av jakt och fiske. Jakt- och fiskesamerna tillhör de som förespråkar lika rätt för alla samer att nyttja land och vatten i sina hemområden, medan den styrande majoriteten vill värna om renägarnas exklusiva rättigheter på dessa områden.

Årets val till Sametinget lockade ovanligt många väljare. Enligt Sameradion landade valdeltagandet på över 65 procent – den högsta noteringen sedan det allra första Sametingsvalet 1993. Vid förra valet låg valdeltagandet på 58 procent.

– Samiska samhällsfrågor har verkligen varit i ropet det senaste året i och med Girjasdomen och det kan ha ökat intresset för politik, säger Sameradions valprojektledare Jörgen Heikki till radion.

Inför årets val fanns 9 220 personer upptagna i den samiska röstlängden, runt 460 fler än vid valet 2017.

Enligt de preliminära siffrorna blev Samelandspartiet näst största parti följt av Guovssonásti – två partier som den senaste mandatperioden tillhört den styrande majoriteten. Det slutgiltiga resultatet beräknas vara klart under onsdagen eller torsdagen.

Fakta: Val till Sametinget

I Sametingsvalet väljer det samiska folket 31 företrädare till det folkvalda organet, kallat plenum. Plenum väljer i sin tur styrelse och styrelseordförande, presidium och ordförande (talman) samt ett flertal nämnder. Väljarna röstar inte bara på ett parti utan har också möjlighet att personrösta.
Sametingsvalet äger rum den tredje söndagen i maj vart fjärde år. 2021 gick valet av stapeln den 16 maj. Både röstning vid vallokal och poströstning går bra.
Bara samer över 18 år som blivit upptagna i röstlängden kan utöva sin rösträtt. Sista dag för anmälan till röstlängden är generellt i oktober året innan valet.
Sametinget är både ett folkvalt organ och en förvaltningsmyndighet, som ska fungera som ett representativt organ för det samiska folket och bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige.
Källa: Sametinget
TT