Radar · Morgonkollen

EU portar flyg från Belarus

"Ett skandalöst beteende", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om nedtvingandet av ett Ryanairflygplan i Minsk i Belarus.

Stopp för belarusiska flygbolag i EU och utökade sanktioner följer på nedtvingandet av ett Ryanairplan i Belarus. Chockerande och skandalöst, säger EU:s rådsordförande Charles Michel.

Händelserna i Minsk i söndags möts av rejält beska miner från EU-ländernas stats- och regeringschefer. Måndagskvällens toppmöte i Bryssel mynnade ut i ovanligt skarpa ord.

– Absolut oacceptabelt, chockerande och skandalöst. Vi tolererar inte att man spelar rysk roulette med människors liv, säger rådsordförande Michel på presskonferensen efteråt.

– Det här är en attack mot demokratin. Det här är en attack mot yttrandefriheten, säger i sin tur kommissionsordföranden Ursula von der Leyen.

Kräver släppande

I ett gemensamt uttalande ges tydliga order till EU:s ministerråd om att genomföra konkreta åtgärder.

Toppmötesdeltagarna kräver att den gripne belarusiska journalisten och bloggaren Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega släpps omedelbart. Duon greps när Ryanairplanet på väg mellan Grekland och Litauen tvingades ned i Minsk i söndags.

EU-ledarna manar samtidigt internationella flygorganisationen ICAO att ”skyndsamt utreda den här unika och oacceptabla incidenten”.

Man ber ministerrådet ta fram vilka ytterligare belarusier som bör drabbas av personliga sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU. Dessutom ska ”riktade ekonomiska sanktioner” tas fram.

Man ber alla EU-flygbolag att undvika flygningar genom belarusiskt luftrum, samtidigt som belarusiska flygbolag inte ska släppas in i EU, varken för att flyga eller landa.

"Skarpa åtgärder"

Sveriges statsminister är nöjd med uttalandet.

”Det här var ett agerande som äventyrade liv och säkerhet för både besättning och passagerare”, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

”Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser”, hälsar statsministern från toppmötet.

Liknande beslut om flygstopp togs under måndagen även av icke-EU-länder som Storbritannien och Ukraina.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att flygstoppet ska gälla så länge som Belarus håller kvar Protasevitj.

Ambassadör uppkallad

Händelsen i Minsk har redan fått en stor mängd EU-länder att rekommendera sina flygbolag att undvika belarusiskt luftrum.

Många har också kallat till sig belarusiska diplomater för att protestera.

”Vi har kallat upp den belarusiske ambassadören med anledning av söndagens händelser. Mötet äger rum på tisdagen”, säger utrikesminister Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT.

Parallellt har en diplomatisk strid utbrutit mellan Belarus och Lettland, sedan lettiska myndigheter i protest mot flygnedtvingandet hissat en belarusisk oppositionsflagga under den pågående VM-turneringen i ishockey i Riga.

Belarus har därför utvisat Lettlands ambassadör i Minsk – varpå Lettland kontrat med att ge samma order till den belarusiske representanten i Riga.

Fördömer Ryssland

Efter diskussionen om Belarus fortsatte EU-ledarna i Bryssel med att diskutera relationen till Ryssland, som också är allt annat än god.

I ett gemensamt uttalande fördömer EU-ledarna ”illegala, provocerande och söndrande ryska aktiviteter gentemot EU och dess medlemsstater”.

– Ryssland arbetar på många sätt för att underminera EU, vår demokrati, vår livsstil och våra värderingar, varnade Lettlands premiärminister Krisjanis Karins på väg in till toppmötet.

En ”bred rapport” ska nu tas fram till nästa toppmöte för att kunna överväga om ytterligare åtgärder behöver vidtas, exempelvis kring den omdiskuterade gasledningen Nord Stream 2.

Andra ämnen under måndagens toppmötesmiddag var relationen till Storbritannien, läget i Mellanöstern och förhållandet till USA.