Radar · Integritet

Bristande jämställdhet i it-branschen

Icke-inkluderande arbetsmiljöer uppges vara den främsta orsaken till att kvinnor lämnar it-branschen.

Icke-inkluderande arbetsplatskultur och otydliga karriärvägar är orsaker till att få kvinnor arbetar i it-branschen. Det visar en ny rapport från fackförbundet Akavia.

Branschorganisationen It- och telekomföretaget spår att det kommer finnas behov av att anställa 70 000 personer inom branschen till 2024 men andelen kvinnor ökar inte. Enligt SCB stod kvinnor stadigt på 22 procent 2014–2018.

– Undersökningar från USA visar att kvinnor i betydligt större omfattning än männen väljer att lämna branschen. Icke-inkluderande arbetsmiljö anges som den främsta orsaken, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia i ett pressmeddelande.

Akavia hänvisar även till undersökningar i Sverige där kvinnor har vittnat bland annat om okvalificerade arbetsuppgifter och diskriminering. I rapporten lyfts behovet av riktade insatser fram.

– Jämställdhet är affärskritisk, därför måste frågan lyftas till ledningsnivå. Sedan krävs det ett aktivt arbete om normer och diskussioner om vem som får vilka uppdrag och hur man tillsätter tjänster, säger Ida Inga till Dagens Nyheter.