Radar · Mänskliga rättigheter

Biden tar emot George Floyds familj – på dödsdagen

George Floyds syster Bridgett Floyd.

”Jag kan inte andas”. Ett år har gått sedan George Floyd blev livlös under ett brutalt polisingripande i Minneapolis – en händelse som utlöste en enorm global protestvåg. President Joe Biden tar nu emot Floyds familj i Vita huset.

Det symboliskt laddade besöket äger rum samtidigt som den deadline som Biden satt upp för kongressen att anta en polisreform som bär Floyds namn löper ut.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger att man har ”tilltro till förhandlingarna” om reformen och att man hoppas ha den på presidentens skrivbord så snart som möjligt, noterar nyhetskanalen CNN. Men ingen votering har tillkännagetts.

Förbjuda strypgrepp?

Lagförslaget, kallat ”The George Floyd Justice in Policing Act”, förbjuder bland annat strypgrepp samt oaviserade husrannsakningar i fall som rör narkotikautredningar. Det stipulerar att misstänktas hudfärg och religion inte får spela någon roll i polisens arbete och gör det lättare att ställa poliser som begått tjänstefel eller brott inför rätta.

Lagen godkändes av det demokratledda representanthuset redan förra sommaren. Men i senaten, där maktfördelningen mellan Republikanerna och Demokraterna är 50-50, har det inte ens tagits upp till votering.

Under fjolårets valrörelse lovade Biden att bygga broar, inte bara mellan de två stora partierna utan även mellan rättsväsendet och de miljontals människor som det senaste året protesterat mot rasism och polisens övervåld mot svarta.

Kräver förändring

Vid en demonstration i helgen i Floyds hemstad Minneapolis i Minnesota krävde aktivister och medlemmar av familjen Floyd förändring.

”Ingen rättvisa, ingen fred”, skanderade de enligt medier.

Protesten ägde rum framför den domstol där rättegången mot Derek Chauvin ägde rum tidigare i år. Chauvin är den före detta polis som i över nio minuter pressade sitt knä mot den liggande Floyds nacke för ett år sedan. Han fälldes på flera dråpliknande åtalspunkter och väntas få sitt straff i mitten av juni.

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i närmare 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV