Radar · Integritet

1,9 miljoner besök på svenska sexköpssidor – på en månad

"Om de som besöker en digital bordell skulle besöka en fysisk bordell eller samlas på Malmskillnadsgatan skulle politiker, polisen och allmänheten gå i taket", menar Malin Roux Johansson på organisationen RealStars.

Bara under mars månad i år gjordes 1,9 besök på de fem största sexköpssidorna i Sverige. Det visar en ny kartläggning som organisationerna Child10 och RealStars har gjort. ”Vi måste kunna kräva att ägarna ställs till svar för den koppleriverksamhet de bedriver”, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare på Child10.

Människohandel via plattformar online är något som bara ökar, det lyfts bland annat i EU: nya strategi för bekämpning av människohandel 2021-2025. Och tittar man bara på de fem största sajterna i Sverige så är antalet besök bara under mars månad anmärkningsvärt.

– Att de största sexköpssidorna hade 1,9 miljoner besök på bara en månad säger mycket om den enorma efterfrågan som finns. Om de som besöker en digital bordell skulle besöka en fysisk bordell eller samlas på Malmskillnadsgatan skulle politiker, polisen och allmänheten gå i taket, säger Malin Roux Johansson, generalsekreterare på organisationen RealStars, i ett pressmeddelande.

De fem sexköpssidorna som Realstars och Child 10 kartlagt hade under denna månad totalt 280 000 unika besökare, det vill säga unika IP-adresser. Mätningen är gjord av ett utomstående analysföretag och eftersom de inte är ägare av hemsidorna ska siffrorna inte ses som exakta, utan en fingervisning om omfattningen.

Domar visar på koppleri via sajterna

De båda organisationerna har också tittat på domar från 2019 till april 2021 som visar på 15 fall där personer har dömts för koppleri och människohandel via sajterna i kartläggningen, bland annat där en minderårig flicka blivit utsatt för trafficking, fall där kvinnor lurats till Sverige med löften om arbete samt fall där en man har sålt en psykiskt sjuk kvinna.

Trots att domarna visar att koppleri och människohandel sker via dessa sajter så finns hittills inga fällande domar av ägarna bakom – eller nedstängning av dessa sajter i Sverige.

– Trots att vi genom domarna ser att det också juridiskt bekräftas att sajterna används för koppleri och människohandel av kvinnor och barn, så tillåts de fortsätta bedriva sin verksamhet utan att behöva vidta några som helst åtgärder för att stoppa detta. Det är helt orimligt, vi måste kunna kräva att ägarna ställs till svar för den koppleriverksamhet de bedriver och att sajterna stängs ner, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare Child10.

Imorgon, onsdag, kommer Child10 och Realstars att arrangera en heldagskonferens med representater från bland annat ROKS, polisväsendet, rättsväsendet och politiken för att diskutera temat “Hur ska de digitala bordellerna stoppas”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV