Radar · Utrikes

Gibraltar röstade för lättade abortlagar

Röstande köar i Gibraltar på torsdagen.

Invånarna i Gibraltar har med klar majoritet röstat för att lätta på klippenklavens abortlagar, som tillhör de hårdaste i världen.

62 procent röstade för att tillåta abort när kvinnans fysiska eller psykiska hälsa står på spel eller om fostret har fysiska skador som gör att det inte kommer att överleva.

Det innebär bland annat kvinnor som blivit gravida vid våldtäkt eller incest innefattas av de nya lagarna. Aborter tillåts fram till tolfte veckan om kvinnans eller fostrets liv är i fara.

Enligt nuvarande lagar får abort bara göras om moderns liv är i fara. Brott mot lagarna kan i teorin innebära livstids fängelse.

Lagarna hade redan klubbats igenom av Gibraltars parlament, men folket bads rösta om lagarna skulle bli verklighet. Coronapandemin gjorde dock att folkomröstningen fick skjutas framåt i ett drygt år.

– Det här är ingen kväll för firande, för jag tror inte att ens de som röstade ja firar att kvinnor kan genomföra aborter. Det vi ville var att se till att kvinnor har ett val, säger Gibraltars chefsminister Fabian Picardo, som kampanjade för ett ja, till lokal tv.