Radar · Djurrätt

Länsstyrelsen överväger skyddsjakt på varg i Bohuslän

Skyddsjakt på varg övervägs i Bohuslän sedan får attackerats, men det finns oklarheter kring om alla får som dödats attackerats av varg, enligt länsstyrelsen.

Efter att 25 får dödats i tre attacker som tros vara utförda av varg på ön Orust i Bohuslän diskuterar nu länsstyrelsen behovet av skyddsjakt. Det rapporterar GP. Men viss tveksamhet råder kring ifall samtliga verkligen utförts av varg.

Vargattacker på Orust är mycket ovanligt. Men under juli månad har tre troliga vargattacker inträffat, rapporterar Göteborgsposten. Den andra attacken ska ha varit en tydlig vargattack, medan den första och den tredje attacken sett mer atypiska ut, enligt länsstyrelsen.

– Det var väldigt många skador på kroppen som en varg oftast inte behöver åsamka ett får, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig och besiktningsperson för rovdjursangripna tamdjur på länsstyrelsen vid Västra Götaland, till GP.

Men efter att ha hittat DNA-spår efter varg vid den tredje attacken så har länsstyrelsen dragit slutsatsen att det handlar om varg. Men de utesluter inte att det kan ha handlat om två olika individer.

Vargen tros ha tagit sig in i hagen via en öppning mot en vattenkälla. På grund av situationen diskuterar länsstyrelsen nu om det ska bli aktuellt med skyddsjakt. Men enligt lagen ska länsstyrelsen först vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för angrepp innan ett beslut kan fattas.

– Som att djurägarna i Tengbytrakten tar in fåren varje natt och att sätta akutnät mot vattenlinjen, säger Nelly Grönberg till GP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV