Radar · Utrikes

Hårdare krav på vaccinationer i Europa: ”En inbjudan att inte vaccineras är en inbjudan att dö”

I Italien protesterade tusentals under lördagen mot att ett green pass ska bli obligatoriskt för den som vill besöka museer, nöjesparker, restauranger och liknande.

Allt fler länder såsom Frankrike, Tyskland och Italien har infört eller är på väg att införa krav på vaccination för att få tillträde till en rad offentliga platser och evenemang. Italiens premiärminister passade under en presskonferens på att kritisera vaccinationskritiker: ”En inbjudan att inte vaccineras är en inbjudan att dö”.

Trots att många i Europa nu hunnit bli vaccinerade så börjar smittkurvorna återigen peka uppåt på många håll, tack vare den mer smittsamma deltavarianten. I Frankrike måste därför de som vill gå på exempelvis bio, sportevenemang eller museer sedan i onsdags uppvisa antingen bevis på att de vaccinerats eller att de nyligen testats negativt. Dessutom kommer det från den 1 september bli obligatoriskt för vårdpersonal att ha vaccinerat sig, annars uteblir lön och arbetstillfällen.

I Tyskland går man inte riktigt lika långt. Angela Merkel har tidigare sagt att man inte kommer tvinga någon att vaccinera sig. Men i en intervju med tidningen Bild am Sonntag säger Angela Merkels stabschef Helge Braun att om siffrorna går åt fel håll kan Tyskland hamna i ett läge där ”vaccinerade personer definitivt kommer ha mer frihet än ovaccinerade”.

– Det kan betyda att det inte längre kommer vara möjligt för ovaccinerade personer, även om de har testat sig, att besöka platser som restauranger, biografer och arenor, sade Braun enligt TT.

"Inga vaccinationer: ny lockdown"

Italien är redan på väg att införa liknande krav. Under torsdagen hölls en presskonferens för att presentera den nya planen, vilket bland annat innebär att det gröna passet (vaccinbevis eller bevis på nytaget test eller genomgången sjukdom de senaste sex månaderna) kommer att behövas från och med den 6 augusti för de som vill gå på museer, nöjesparker, sportevent, teatrar, gym, restauranger och liknande.

Under presskonferensen konstaterade premiärminister Mario Draghi att inga vaccinationer innebär en ny lockdown. Han gick också till motattack mot vaccinationskritiker och konstaterade att ”En inbjudan att inte vaccineras är en inbjudan att dö, eller låta andra dö”, rapporterar The Local Italy.

Under lördagen hölls protester mot planerna i minst tolv städer runtom i Italien. ”Hellre dö fri än att leva som slavar”, löd ett plakat utanför Milanos katedral.

Men samtidigt ledde torsdagens uppmaning från Draghi om att vaccinera sig också till ett uppsving i vaccinationsbokningen.

– Idag har vi registrerat en ökning i bokningarna med 15 till 200 procent, beroende på region, sade Francesco Figliuolo, extraordinär hälsokommissionär, till Sky Tg24 under lördagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV