Energi

Gästhus som investering i relationer

I Heidi Mikalsens gästhus har besökarna en egen veranda med utsikt över hästhagarna.

Sommar, ledighet och vaccinationer innebär efterlängtade besök av nära och kära. Med ett gästhus på tomten blir samvaron både friare, mer avslappnad och smittsäkrare.

– Fundera igenom dina behov innan du bygger. Kanske kan gästhuset även fungera som tillfälligt boende för barn som är på väg ut i livet, säger arkitekten Heidi Mikalsen.

Att få besök av släkt och vänner kan vara påfrestande – hur efterlängtat det än är. Med möjlighet för gästerna att dra sig undan i ett eget krypin får både värdar och besökare chans till pauser i umgänget.

På Heidi Mikalsens gård utanför Enköping finns sedan 2017, förutom bostadshus och stall, också en gäststuga i form av ett attefallshus.

– Det blev en lyckad investering. Huset ligger fint placerat på tomten med en sagolik utsikt över hästhagarna, säger hon.

Hennes intresse för hus och inredning började redan under uppväxten i Norge. När hon var i tolvårsåldern köpte hennes föräldrar ett stort sekelskifteshus som de sedan renoverade under många år.

– Att växa upp i den miljön präglade mig nog en hel del. Jag har alltid älskat hus och inredning. Sekelskiftesarkitekturen är fortfarande det jag tycker är allra vackrast. Detaljerna, materialen, takhöjden och proportionerna – det är så fint.

Ändå ritar hon i huvudsak New England-inspirerade hus, vars öppna planlösningar, rustika material och saker som spröjsade fönster, bröstpanel och glasverandor, har mycket av sekelskiftesuttrycket i sig, enligt Heidi.

– Det är lite som en förenklad version, med lite färre detaljer. Och det går att variera stilen i det oändliga, från lyxiga Cape Cod-mansions till enkla och avskalade sjöstugor.

Gästhus har förstås alltid förekommit. Ofta har det handlat om enklare småstugor eller friggebodar med plats för ett par sängar. Men 2015 tog riksdagen beslut om att tillåta villa- och tomtägare att uppföra ett 25 kvadratmeter stort hus, utan bygglovskrav. Husen fick namn efter dåvarande bostadsministern Stefan Attefall. År 2020 utökades storleken till 30 kvadrat.

Kökspentryt är litet men har allt nödvändigt man behöver
Kökspentryt är litet men har allt nödvändigt man behöver. Ovanför finns ett sovloft. Foto: Privat.

Den pressade bostadssituationen på många håll i landet bidrar till att intresset för så kallade komplementhus ökar. Med tanke på hur mycket en första lägenhet kostar kan ett extrahus på tomten bli en lösning.

Heidi uppskattar att ett välutrustat hus – med pentry, wc och dusch – går på mellan 500 000 kronor och 900 000 kronor. En enkel vattenkokare kan vara ett alternativ, i stället för ett riktigt kök, men om man ändå satsar på ett nybygge kanske man vill kosta på sig vissa bekvämligheter.

– De som bygger kommer troligen ha stor nytta av huset. Barnen kanske behöver landa hemma igen mellan studier eller spruckna förhållanden. Eller så behöver en äldre närstående hjälp under en period. Då är ett fristående hus perfekt.

Sedan augusti förra året får man själv välja vad attefallshuset ska användas till. Du kan uppföra det som växthus, garage eller poolhus, och det kan alltså också vara ett fullt utrustat litet hus – som en minivilla med alla bekvämligheter.

– Om man ska ha det som gästhus innebär det att huset inte måste tillgänglighetsanpassat. Wc kan exempelvis vara mindre, säger Heidi.

Tvättmaskin och mycket förvaring tycker hon att man kan hoppa över.

Förvaringen kan man lösa med smarta möbler i stället. Soffbord i låd- eller kistform är perfekt för att stuva undan extrakuddar och filtar.

Heidi Mikalsen gillar att inreda hus nästan lika mycket som hon gillar att rita dem. Basen är alltid ljus – oftast vit eller beige – med inslag av trärena detaljer och rustika möbler.

– Jag är tokig i kuddar och filtar. Det är ett roligt och ganska enkelt sätt att förändra ett rum.

En fallgrop som många trillar i är att möblera gästhuset med saker som inte längre får plats i den egna bostaden, eller att släktprylar som man inte nämns avyttra hamnar där.

– Det är synd tycker jag. Visst ska man använda det man har, men samtidigt är det trist att inreda ett nybyggt hus med ett mischmasch av saker.

Då är det bättre att välja ut en fin, äldre möbel och utgå ifrån den – men ändå investera i lite saker som harmonierar, tycker hon. Heidi tipsar också om att möblera luftigt, för att helhetsintrycket ska bli vilsamt.

Lyckas man kan gästhuset bli en populär fristad – även för den egna familjen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV