Radar · Djurrätt

Studie: Lägre nivåer av D-vitamin hos barn som äter veganskt

Barn har andra näringsbehov än vuxna, men studier gjorda på barn som äter växtbaserat är en bristvara.

Barn som äter vegansk kost riskerar att få i sig för lite D-vitamin – trots att de tar kosttillskott, visar en liten finsk studie gjord på 1–7-åringar.

Brist på D-vitamin hos barn kan orsaka rakit, den så kallade engelska sjukan, som ger otillräcklig kalciumupplagring i benstommen och därför ett mjukt och missformat skelett. Förutom från solen sommartid får vi i oss D-vitamin via kosten, men det finns bara i små mängder i växtbaserad mat, vilket gör att Livsmedelsverket rekommenderar berikade produkter eller tillskott.

Men trots D-vitamintillskott har barn som äter vegansk kost betydligt lägre D-vitaminnivåer i kroppen än barn som äter blandkost eller lakto-ovo-vegetariskt. Det visar en ny finsk studie gjord på 40 stycken barn i åldern 1–7 år, varav 6 stycken åt helt växtbaserat sedan födsel (utöver bröstmjölk från mammor som åt veganskt).

Studien är liten, och ämnet behöver studeras mer, menar forskarna.

– Vår studie visar att hälsoeffekterna av strikta dieter hos barn inte kan extrapoleras från studier gjorda på vuxna, säger Topi Hovinen, forskare inom biomedicin vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande. 

Alla barnen som åt växtbaserat åt vitamintillskott, och fick enligt vad föräldrarna uppgav i sig vitaminer i linje med vad som rekommenderas. På förskola och fritids åt barnen mat som var planerad för att följa rekommendationer.

Trots detta var nivån av D-vitamin liksom vitamin A lägre hos barnen som åt veganskt. Något som bör studeras mer, enligt forskarna. 

A-vitaminbrist kan ge blindhet, men är i Sverige knappt förekommande, enligt Livsmedelsverket.

En teori om varför barnen som åt veganskt hade lägre nivåer av D-vitamin är enligt forskarna att den typ av D-vitamin som ofta tillsätts i exempelvis sojamjölk tas upp mindre effektivt i kroppen än animalisk d-vitamin.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften EMBO Molecular Medicine.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV