Barn som äter vegansk kost riskerar att få i sig för lite D-vitamin – trots att de tar kosttillskott, visar en liten finsk studie gjord på 1–7-åringar.
Brist på D-vitamin hos barn kan orsaka rakit, den så kallade engelska sjukan, som ger otillräcklig kalciumupplagring i benstommen och därför ett mjukt och missformat skelett. Förutom från solen sommartid får vi i oss D-vitamin via kosten, men det finns bara i små mängder i växtbaserad mat, vilket gör att Livsmedelsverket rekommenderar berikade produkter eller tillskott.
Men trots D-vitamintillskott har barn som äter vegansk kost betydligt lägre D-vitaminnivåer i kroppen än barn som äter blandkost eller lakto-ovo-vegetariskt. Det visar en ny finsk studie gjord på 40 stycken barn i åldern 1–7 år, varav 6 stycken åt helt växtbaserat sedan födsel (utöver bröstmjölk från mammor som åt veganskt).
Studien är liten, och ämnet behöver studeras mer, menar forskarna.
– Vår studie visar att hälsoeffekterna av strikta dieter hos barn inte kan extrapoleras från studier gjorda på vuxna, säger Topi Hovinen, forskare inom biomedicin vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.
Alla barnen som åt växtbaserat åt vitamintillskott, och fick enligt vad föräldrarna uppgav i sig vitaminer i linje med vad som rekommenderas. På förskola och fritids åt barnen mat som var planerad för att följa rekommendationer.
Trots detta var nivån av D-vitamin liksom vitamin A lägre hos barnen som åt veganskt. Något som bör studeras mer, enligt forskarna.
A-vitaminbrist kan ge blindhet, men är i Sverige knappt förekommande, enligt Livsmedelsverket.
En teori om varför barnen som åt veganskt hade lägre nivåer av D-vitamin är enligt forskarna att den typ av D-vitamin som ofta tillsätts i exempelvis sojamjölk tas upp mindre effektivt i kroppen än animalisk d-vitamin.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften EMBO Molecular Medicine.