Radar · Miljö

Stor satsning på grön vätgas i Kanada

Kanada utnyttjar sin vattenkraft och låter bygga en av världens största anläggningar för produktion av grön vätgas intill ett av sina vattenkraftverk.

Kanada vill utnyttja sin vattenkraft för att producera storskalig grön vätgas och låter nu bygga en jättelik elektrolysanläggning i Quebec som ska ge tusentals ton grön vätgas varje år.

Den största delen av Kanadas elförsörjning kommer från vattenkraft och nu vill landet utnyttja sina energikällor för att producera storskalig grön vätgas. För att kunna göra detta har man nu beslutat att låga bygga en stor elektrolysanläggning i Quebec, rapporterar Ny teknik.

Anläggningen, som ska byggas och drivas av det tyska företaget Thyssenkrupp, ska kopplas till ett vattenkraftverk som ägs av statliga Hydro-Québec.

Med en kapacitet på 88 megawatt blir anläggningen en av världens största för produktionen av grön vätgas och förväntas årligen ge drygt 11 100 ton grön vätgas.

– Quebec som region och Hydro-Québec som kund erbjuder perfekta förhållanden för att installera vår vattenelektrolysteknik i multimegawatt-skala för första gången, säger Denis Krude, vd för Thyssenkrupp uhde chlorine engineers, i ett pressmeddelande.

Kostnaden för projektet hamnar på ungefär 1,3 miljarder kronor och produktionen planeras dra igång under 2023.

– Det här projektet illustrerar på ett utmärkt sätt hur viktig interaktionen är mellan en tillgång på konkurrenskraftig grön el och användningen av skalbar teknik för vätgasproduktion, säger Sami Pelkonen som är vd för Thyssenkrupps affärsenhet Chemical & process technologies.