Radar · Politik

Oxfam: ”Ojämlikheten ökar mer än någonsin”

Effekterna av coronapandemin är att ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt, uppger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige.

Oxfam varnar för att effekterna av coronapandemin gör att den ekonomiska ojämlikheten i världen kommer öka. När de rikaste ekonomierna återhämtat sig riskerar hundratals miljoner människor att hamna i fattigdom.

”Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset”, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Över 200 miljoner människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter och första gången sedan mätningarnas början, för över hundra år sedan, ökar ojämlikheten i nästan alla länder.

Oxfam nya ojämlikhetsrapport, The inequality virus, visar också att det kan ta över ett decennium innan världen är tillbaka på samma fattigdomsnivåer som före pandemin. Däremot tog det bara nio månader innan världens tusen rikaste personers förmögenheter var tillbaka på samma nivåer som före pandemin.

Precis som i Sverige är dödligheten högst i de fattigaste områdena. I till exempel England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

Kvinnor har drabbats hårdast av pandemin och är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar. Dessutom är en stor del av den vårdpersonal som kämpar mot coronapandemin kvinnor.

”Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val. Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade”, säger Johan Pettersson.

Oxfam: Såhär ser den globala ojämlikheten ut:

• Fattigdomen och hungern ökar i spåren av pandemin. Pandemin har orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år och över 200 miljarder personer riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.
• Den ekonomiska krisen är över för de rikaste. Världens tio rikaste personer har återhämtat sin ekonomi rekordsnabbt och tjänat en halv biljon dollar under pandemin – en summa som hade räckt till att betala för covid-19-vaccin till hela jordens befolkning och sett till att ingen hamnade i fattigdom på grund av pandemin. 
• Kvinnor drabbas hårdast. Globalt är kvinnor överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar, de som drabbats hårdast av coronakrisen. Kvinnor utgör också ungefär 70 procent av vård- och omsorgspersonalen globalt – ofta underbetalda jobb där personalen utsätts för större risker att smittas av covid-19.
• Ojämlikheten kostar människoliv. I Brasilien löper personer med afrikanskt ursprung 40 procent högre risk att dö i covid-19 än vita. I USA hade nära 22 000 svarta och personer med latinamerikanskt ursprung fortfarande levt idag om de haft samma dödlighet som landets vita befolkning. I Frankrike, Indien och Spanien är både smittspridningen och dödligheten högre i fattiga områden. I England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.
Källa: Oxfams rapport, The Inequality Virus

Radar · Politik

Bara var tredje regeringsväljare vill släppa in SD

En tredjedel av regeringspartiernas väljare vill att Sverigedemokraternas också ska få ingå i regeringen.

Drygt en tredjedel av regeringspartiernas väljare vill att Sverigedemokraterna ska ingå i regeringen. Det visar en mätning som Indikator opinion gjort för Sveriges Radio Ekot.

Om man tittar på partierna enskilt vill 39 procent av Moderaternas väljare att SD ingår i regeringen, av Kristdemokraternas väljare vill 59 procent samma sak medan en betydligt mindre andel av Liberalernas väljare vill se SD i regeringen.

– En förklaring kan vara att moderata och kristdemokratiska väljare vill ta bort Sverigedemokraternas möjlighet att båda ha kakan och äta den, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator, till Ekot.

Frågar man alla väljare, oavsett partisympatier vill störst andel ha med Socialdemokraterna i en regering 59 procent.

Radar · Politik

Förordning för nya mediestödet klar

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) i samband med presentationen av lagförslaget om ett nytt mediestöd den 14 juni 2023.

Regeringen har, precis en månad innan den träder i kraft, fattat beslut om förordningen för det nya svenska mediestödet. Detta vid ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen.

Så sent som den 15 november klubbades det nya mediestödet, som ska ersätta tidigare stödformer för svenska medier, i riksdagen. Både sena besked och vad som sedan tidigare varit känt om utformningen av stödet har redan lett till neddragningar och farhågor om tidningsnedläggningar, något som Syre rapporterat om tidigare.

Att stödet behövt godkännas av Europeiska kommissionen är också en faktor i beslutsprocessen. Två veckor efter riksdagsbeslutet, den 30 november, gav kommissionen sitt klartecken.

I en kommentar efter EU-beslutet avfärdar kulturminister Parisa Liljestrand (M) branschens kritik för att så mycket varit osäkert in i det sista, rapporterar TT.

”Det har varit tight från start men processen har inte kunnat påskyndas mer än vad vi gjort”, skriver hon.

I ett uttalande på regeringens hemsida beskriver hon bevekelsegrunderna för utformningen av förordningen, som beslutades vid det extrainsatta regeringssammanträdet på fredagen:

– Utgångspunkten har hela tiden varit ett teknikneutralt system som riktas mot de medier som verkligen behöver stöd. Detta för att främja en mer långsiktig bärkraft, även för små aktörer. Utifrån ett demokratiskt perspektiv är det viktigt att värna den lokala journalistiken i hela landet, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

På regeringens hemsida finns frågor och svar om innehållet i förordningen, som nu analyseras på berörda redaktioner runt om i landet, vilket även gäller Syre.

Den nya lagstiftningen om mediestöd träder i kraft 1 januari 2024. Förordningen är ännu inte offentliggjord, men kommer enligt regeringen ”att kungöras i närtid och finnas tillgänglig på svenskforfattningssamling.se”.

Radar · Miljö

20 länder planerar att tredubbla kärnkraften

Världsledarnas avtal om att tredubbla kärnkraftskapaciteten som presenterats på COP28 i Dubai är inte bindande utan ett "gentleman's agreement" enligt Sveriges näringsminister Ebba Busch.

Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tillsammans tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.

Det är ett stort antal länder inklusive USA, Kanada, Japan och en rad Europeiska länder som under den pågående klimatkonferensen COP28 går ut med budskapet om att kraftigt öka kärnkraften.

Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under ett anförande på lördagen.

Enligt avtalet kommer kärnkraften att spela en nyckelroll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp. Målet är att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050 jämfört med 2020 års nivåer.

Till finrummet

Ulf Kristersson pekade under en presskonferens på att kärnkraft har gått från att vara nästan skamfyllt till att få en framträdande roll på årets klimatmöte.

– Vi ska vara bland dem som leder den utvecklingen. Det vore bra om vi kunde få samsyn i Sverige om att kärnkraft är en viktig del i omställningen. Där är vi inte än men vi är på väg.

Näringsminister Ebba Bush (KD) lyfte de initiativ som tagits för underlätta utbyggnaden av kärnkraft i Sverige, bland annat genom en utredning som ska över kärnavfallsprogrammet och ansökningsavgifterna.

– Sverige är ett föregångsland och vi visar att det går att vända klimatångest till klimathopp, mycket tack vare svenska företag, säger Busch.

Avtalet är inte ett bindande avtal utan mer av ett ”gentlemens agreement” enligt Bush.

– Men det kommer att påverka företagens investeringsbeslut.

Tredubblingen som avtalet avser ska inte nödvändigtvis ske i varje enskilt land.

Får kritik

Bland länderna som ingått i överenskommelsen finns Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Sverige, Ukraina och Förenade Arabemiraten.

John Kerry, USA:s särskilda sändebud för klimat, säger i sitt anförande att FN:s klimatpanel IPCC tar upp kärnkraft som ett sätt för hur världen klarar 1,5-gradersmålet.

– Vi kan inte nå noll nettoutsläpp till 2050 utan en del kärnkraft. Det är inte politik eller ideologi – det är matematik, säger han.

Kärnkraft som förnybar energikälla väcker också motstånd. Jeff Ordrowe, en representant för miljörörelsen 350.org säger att de uppskattar att USA:s president Biden vill satsa på alternativ till fossila bränslen men att kärnkraft är en ”farlig distraktion”, något som olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima satte ljuset på.