Radar · Inrikes

Nu startar Syres Basinkomstkollen

Basinkomstkollen tar temperaturen på allt vad som heter medborgarlön, basinkomst och livet som arbetstagare.

Hur ska vi försörja oss när robotarna och AI tar över jobben? Hur kan vi få ett mer rättvist trygghetssystem? Vad betyder det att kapitalismens högborg USA nu börjar dela ut kontaktstöd under coronapandemin? Det är några frågor som ni kanske kan få svar på om ni följer Syres nya satsning Basinkomstkollen. Anna Langseth är Syres basinkomstredaktör.

Vad är basinkomstkollen?
– Det är en del av Syre där vi särskilt lyfter ämnen som arbetstidsförkortning, dagens arbetsvillkor med alla gig-jobb, nuvarande trygghetssystem och om basinkomst som har blivit en allt hetare fråga nu under coronapandemin.

Vad kan man läsa där?
– Sidan tar upp nyheter och debattartiklar som handlar om basinkomst, även kallat medborgarlön – en fråga som ofta har uppfattats som utopisk, men som faktiskt finns på flera platser i världen och som har fått ett uppsving nu under coronapandemin. Dessutom lyfter Basinkomstkollen fram artiklar om arbetsförhållanden, fördelning av ekonomiska resurser och dagens trygghetssystem, till exempel socialtjänsten och Försäkringskassan. 

Anna Langseth är Syres basinkomstredaktör och kommer att hålla i Basinkomstkollen
Anna Langseth är Syres basinkomstredaktör och kommer att hålla i Basinkomstkollen. Hon tycker det kommer bli intressant att följa om basinkomst kan bli ett alternativ till andra inkomstformer och trygghetssystem. 

Varför ska man läsa den?
– För att få kunskap och perspektiv på dagens system. Kanske sår den ett frö hos någon till idéer om hur samhället skulle kunna organiseras i framtiden.

Vilka är de stora frågorna för 2021?
– De stora basinkomstfrågorna i år handlar om ifall länder kommer börja eller fortsätta med de kontantstöd till individer, som blev vanligare nu under coronapandemin. I Sverige ska det bli intressant att se vad som händer med sjukförsäkringen. Regeringen har sagt att de vill se lättnader i regelverket för dagens sjukskrivna, frågan är hur mycket de kommer genomföra.

Vad tycker du själv är viktigast just nu?
– Hur skyddsnätet kan förbättras för sjuka och andra som i dag ofta faller igenom det. Jag tycker även att diskussionen om gig-jobb är intressant, alltså tillfälliga arbeten där personen ibland rings in samma dag. Vissa menar att gig-jobben kommer att bli fler i och med teknikutvecklingen, och frågan är hur tryggheten skulle kunna förbättras. Krävs ett nytt system, typ basinkomst, eller skulle dessa yrken kunna omfattas av kollektivavtal och arbetslöshetsförsäkring bara reglerna anpassas bättre för den gruppen?

Var kan jag läsa Basinkomstkollen?
–  Du kommer att kunna läsa den dels på vår hemsida (www.tidningensyre.se/basinkomstkollen) men också på sociala medier som på Facebook, (www.facebook.com/Basinkomstkollen).