Radar · Utrikes

Italiens Conte avgår – för att ta nya tag

Italiens premiärminister Giuseppe Conte är på väg att avgå.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer att avgå. Han har inte hittat någon lösning på den rådande regeringskrisen, men kan på så vis få mer tid på sig.

Conte kallar regeringens medlemmar till sammanträde på tisdagen för att meddela sitt beslut. Sedan går han till president Sergio Mattarella för att lämna in sin avskedsansökan. Italienska medier och Reuters har källuppgifter om att målet är att söka ett nytt mandat hos Mattarella för att försöka bilda regering igen.

Den italienska regeringen tappade sin majoritet i parlamentet härom veckan när partiet Levande Italien, som leds av den tidigare premiärministern Matteo Renzi, valde att dra sig ur samarbetet.

Den partilöse premiärministern Conte försökte då söka stöd hos ”ansvarsfulla” och ”konstruktiva” meningsmotståndare i deputeradekammaren och senaten, som kunde tänka sig att ge regeringen det stöd den behöver. Han tycks ha funnit några sådana i deputeradekammaren, där han klarade två omröstningar, men i senaten har han inte hittat tillräckligt många.

Genom att avgå – och söka ett nytt mandat för regeringsbildning hos presidenten – skulle Giuseppe Conte kunna ge sig själv mer tid och utrymme att förhandla.

Oppositionen, med högerpopulistiska Lega i täten, har krävt Contes avgång med hopp om att få till stånd ett nyval. Opinionen har skiftat sedan det senaste valet och Lega skulle sannolikt få mycket större stöd i ett sådant, precis som dess samarbetsparti Italiens bröder, som står ännu längre ut på högerkanten.