Radar · Morgonkollen

Hundratals gripna vid virusprotester

I den här bilden, tagen ur ett videoklipp, syns ett covidtestcenter som stuckits i brand i Urk, åtta mil nordöst om Amsterdam.

Minst 240 personer har gripits i Nederländerna i våldsamma protester i flera städer.

Oron har blossat upp till följd av skärpta virusrestriktioner, med bland annat nattligt utegångsförbud – landets första sedan andra världskriget. Kravallpoliser sattes under söndagskvällen in i minst tio städer.

I Amsterdam använde polisen vattenkanoner, hundar och ridande personal för att skingra en protest i de centrala delarna på söndagseftermiddagen. Närmare 200 personer greps, en del av dem för att ha kastat stenar och smällare.

I Eindhoven satte polisen in tårgas för att skingra hundratals personer som samlats. I staden brändes bilar och på centralstationen plundrades butiker, och omkring 30 personer frihetsberövades.

Stadens borgmästare John Jorritsma gick så långt som att varna för att om landet fortsatte på den inslagna vägen, finns det risk att det slutar med inbördeskrig.

Det är andra dagen i rad som oroligheter skakat Nederländerna. På lördagskvällen sattes en tillfälligt uppsatt klinik för covidtestning i fiskestaden Urk i brand, och ungdomar kastade stenar och smällare mot polisen.