Radar · Djurrätt

Forskare uppmanas: ”Sluta ta selfies med vilda apor”

Ett bättre alternativ.

Selfies med apor och andra vilda djur kan öka den olagliga handeln med djuren, enligt Internationella naturvårdsunionen, som därför uppmanar forskare och tv-personligheter att sluta sprida den sortens foton i sociala medier.

Uppåt två tredjedelar av världens primater bedöms av den Internationella naturvårdsunionen IUCN vara utrotningshotade. Det beror bland annat på jordbrukets utbredning, jakt och klimatkrisen.

Forskare som vill dra uppmärksamhet till frågan delar inte sällan foton på sig själva tillsammans med djuren i sociala medier. Men detta kan få motsatt effekt och i stället öka efterfrågan på djuren och den illegala handeln med dem, enligt IUCN.

Naturvårdsunionen uppmanar därför forskare och tv-personligheter att sluta posta selfies med djuren i sociala medier, i nya riktlinjer. En av personerna bakom riktlinjerna är makak-specialisten Siân Waters, som berättar för The Guardian att efterfrågan på makaker som husdjur ökar efter att kändisar har poserat med aporna i tidningar och sociala medier.

– Många människor har goda avsikter när de postar bilderna, men problemet är hur de uppfattas. Sammanhanget går väldigt lätt förlorat i sociala medier, säger Siân Waters till tidningen.

I Costa Rica är det förbjudet att ta selfies tillsammans med sengångare, för att skydda djuren
I Costa Rica är det förbjudet att ta selfies tillsammans med sengångare, för att skydda djuren. Foto: Wikimedia commons/Sergiodelgado/CC BY 3.0

Den världsberömda primatologen Jane Goodall gick i fjol ut med samma råd, och hennes institut har slutat att använda foton av forskaren i nära interaktion med primater.

I Costa Rica är det sedan över tio år förbjudet att ta selfies tillsammans med vilda djur, men beteendet har trots förbudet inte upphört. Förutom att det försätter djuren i fara riskerar interaktionen att sprida sjukdomar till människor, vilket världen gjorts medveten om under coronapandemin, som tros härstamma från fladdermöss.