Radar · Miljö

Doldisbagge tillbaka efter 70 års tystnad

Ekcylinderbaggen är tillbaka – eller har den funnits här hela tiden? Foto: Joel Hallqvist/Calluna AB/TT.

Insektsforskare i södra Sverige har letat förgäves efter ekcylinderbaggen under de senaste 70 åren. Med hjälp av ett nytt knep dök den till slut upp i fällorna – nu frågar sig forskarna om skalbaggen har funnits där hela tiden.

Ekcylinderbaggen har nyligen hittats i östra Småland och i Blekinge, rapporterar SVT Småland. Upptäckten gjordes av miljökonsultföretaget Calluna som letade efter skalbaggen på uppdrag av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Nytt knep gav resultat

Håkan Ljungberg, skalbaggsspecialist på artdatabanken på SLU, säger till TT att ekcylinderbaggen hittades med hjälp av ett doftämne som skalbaggen utsöndrar för att locka till sig en partner.

– I vanliga fall inventeras insekter med ospecifika fällor i lämpliga miljöer, men det krävs en ganska stor arbetsinsats för att säkerställa om en art finns på platsen. Fällor som aktivt lockar till sig en insekt ger en mycket bättre träffsäkerhet. Det hade man inte provat tidigare i Sverige för den här arten, säger Ljungberg.

Ekcylinderbaggen påträffades i Bräkne-Hoby och Mörrum under några decennier fram till 1950-talet, men har sedan dess inte synts till i Sverige fram till Callunas fynd. Den hittades då som nu i områden med äldre ekar.

Ljungberg säger att upptäckten bekräftar hur viktiga områden med just gamla ekar är för många insektsarter.

Finns många exempel

Det är däremot svårt att veta om skalbaggen har varit utdöd och sedan kommit tillbaka, eller om den helt enkelt har flugit under radarn.

– Har den funnits där hela tiden eller har det skett en förändring, till exempel att den tack vare ett varmare klimat lyckats återvända till Sverige? Det är inte omöjligt, det finns många exempel på andra insekter som rört på sig när klimatzonerna flyttats norrut.

Fakta: Ekcylinderbagge

Skalbagge med det latinska namnet Platypus cylindrus. Mäter omkring 5-5,5 mm på längden med långsmal, cylindrisk kropp.

Är nötbrun-svart till färgen, mäter omkring 5-5,5 mm på längden och har en långsmal, cylindrisk kropp.

Påträffades med säkerhet i Bräkne-Hoby och Mörrum under några decennier fram till 1950-talet, men sågs inte till i Sverige fram till nyligen (förutom 1995 i importerat virke).

Fakta: SLU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV