Radar · Morgonkollen

Nya bevis kastar ljus på mordet på Khashoggi

En manifestation utanför det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet för att uppmärksamma tvåårsdagen för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

En underrättelserapport, där Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman pekas ut för att ha godkänt mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, väntas inom kort offentliggöras i USA.

Offentliggörandet kan komma att ske på torsdagen efter det att USA:s president Joe Biden har ringt sitt första samtal till en saudisk ledare, uppger fyra källor med insyn för nyhetsbyrån Reuters.

Att han väljer att prata med kung Salman och inte Saudiarabiens de facto-ledare kronprins Mohammed bin Salman innebär en kursändring i relationen med den absoluta monarkin. Vita huset har tidigare sagt att de båda allierade ländernas relation ska ”kalibreras om”.

Ingen exakt tid för när rapporten kommer att släppas finns i nuläget men Vita husets pressekreterare Jen Psaki bekräftar att såväl Bidens samtal som offentliggörandet av rapporten ska ske ”snart”.

Mördades på konsulat

The Washington Post-skribenten och regimkritikern Jamal Khashoggi levde i USA. Han mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet 2018 när han skulle hämta ut äktenskapshandlingar.

USA:s underrättelsetjänst CIA har tidigare dragit slutsatsen att kronprinsen sannolikt beordrade mordet, men har inte lagt fram några konkreta bevis. En oberoende rapport av FN:s utredare Agnes Callamard 2019 konstaterade i sin tur att kronprinsen oundvikligen måste haft insyn i planerandet av mordet.

Mohammed bin Salman har konsekvent hävdat att han inte låg bakom mordet men han har dock medgett att han bär en del av ansvaret.

Många utredare letar efter konkreta bevis som kan knyta kronprinsen direkt till mordet. Utöver den amerikanska rapporten kan sådana bevis finnas i hemligstämplade kanadensiska domstolshandlingar.

Dödspatrull flög privatplan

De kanadensiska dokumenten ingår i en förskingringsutredning av Saudiarabiens tidigare underrättelsechef Saad al-Jabri och bevisar att Khashoggis mördare reste ut ur Turkiet i två privatplan som kontrolleras av kronprinsen. Det rapporterar mediebolaget CNN som har tagit del av de hemligstämplade dokumenten.

Efter att ha utfört mordet inne på det saudiska konsulatet tog sig mördarna skyndsamt till Atatürkflygplatsen där de två planen planen väntade på dem.

Av de 15 män som tros ha deltagit i mordet klev sex ombord på ett av planen, som flög till Riyad via Kairo. Fyra och en halv timme senare gick ytterligare sju av männen ombord på det andra planet som först landade i Dubai innan det nådde sin slutdestination – den saudiska huvudstaden.

De två sista männen reste till Riyad med kommersiellt flyg.

"Försökt att mörka"

Privatplanen tillhörde tidigare flygbolaget Sky Prime Aviation, men bolagets tillgångar flyttades 2017 till en fond kontrollerad av det saudiska kungahuset, något som framgår av dokument som ingår i utredningen.

CNN rapporterar att dokumenten är märkta med ett sigill föreställande en palm och två korslagda svärd – det saudiska riksvapnet – samt stämplade med orden ”topphemligt och mycket brådskande”.

Advokaten Faisal Gill, som företräder Khashoggis fästmö Hatice Cengiz, säger till CNN att dessa bevis kan komma att bli av stor vikt.

– Varje bevis som kan visa en direkt koppling mellan mordet och Mohammed bin Salman och andra personer, vilket jag anser att detta gör, är mycket viktiga, säger han.

– Det här tyder inte bara på att det finns en direkt koppling till mordet men även på att han (kronprinsen) har försökt att mörka det hela genom att använda ett flygbolag som han har fullständig kontroll över.

(Uppdaterad: 11:23)