Fattigdomen i världen ökar igen i pandemins spår, och klyftorna blir större och större, rapporterar Oxfam. Vad anser ni att Sverige som land kan och bör göra? Vad kan organisationer och privatpersoner göra?
Anna Stenvinkel, 52 år, generalsekreterare, Forum Civ
Sverige måste hålla fanan högt i det internationella samarbetet och driva på för ökade resurser till hållbar utveckling. Här handlar det inte bara om bistånd utan också om offentliga resurser, privata investeringar, skuldavskrivningar och skattefrågor. När det gäller organisationer och privatpersoner så kan vi alla se till att våra beslutsfattare håller fokus på löftet om att ingen ska lämnas utanför – för vi behöver politisk vilja för att resurser ska fördelas på ett hållbart och rättvist sätt.
Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet
Civilsamhället och privatpersoner kan göra en viktig men marginell skillnad här. Den stora skillnaden kan göras av stater. Sverige måste självklart stå fast i vårt mål om en procent till bistånd. De länder som är fattiga behöver bistånd. Men vad de verkligen behöver är att globala nord slutar stjäla resurserna. Därför måste vi omedelbar ”förlåta” skulder till de påtvingade IMF-lånen som dessa länder dignar under.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden
Framtidsjorden kämpar för en hållbar och rättvis värld. Mot exploatering och diskriminering. Vi är inte ensam – Vi är många som står upp för klimaträttvisa och till mänsklighetens försvar. Sverige ska fortsätta skydda demokratiska värdegrunder internationellt, inte minst med stöd till civilsamhällen. Men detta är politik. Som privatperson kan du rösta på ett parti som inte vänder demokratin ryggen. Och engagera dig i demokratins ryggrad – föreningslivet. Välkommen till Framtidsjorden. Du gör skillnad.
Tove Ahlström, 43 år, vd, tankesmedjan Global utmaning
I kriser som dessa är det viktigt att Sverige fortsätter vara en god kraft i världen och fortsätter att ge bistånd på samma nivå som tidigare, det vill säga 1 procent av BNP. Just nu handlar det om att distribuera och fördela vaccinet, som tyvärr är mycket ojämlikt fördelat i världen. Rika delar av världen kommer kunna vaccinera sina befolkningar innan halvårsskiftet medan till exempel Sydafrika har sagt att det kommer ta tills 2024. Länder, organisationer och privatpersoner som har i överflöd bör fundera på hur de kan hjälpa till och bidra till en bättre värld. Välgörenhetsorganisationerna runt om i världen står redo att hjälpa till, men de behöver våra bidrag för att kunna göra skillnad. Alla kan bidra, hur bidrar du?
Jan Strömdahl, 84 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen
Sverige kan göra en insats för både jämlikhet och klimat genom att
• minska den enorma överkonsumtionen från 4 till 1 jordklot
• ta emot de flyktingar som behöver få ett drägligt liv i vårt land
• öka biståndet från 1 till 10 procent
• avskaffa det militära försvaret
• förbättra jämlikheten genom kraftfull beskattning av höga inkomster
• och utvidga den gemensamma välfärden.
Göran Hådén, 40 år, grön samhällsdebattör
Villkorslös låg basinkomst direkt till fattiga individer har visat sig mycket effektivt, så allt fler länder och organisationer har börjat med sådant kontantstöd, även i svenskt bistånd. Privatpersoner kan vara med och finansiera det genom Give directly, eller genom andra av de mest lämpliga sätten via geeffektivt.se. De som allra mest bör göra det är världens miljardärer, som nu äger så mycket att de själva skulle kunna i stort sett utrota extrem fattigdom och ändå förbli miljardärer.
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp
Just nu är det viktigt att samtidigt stoppa pandemin och den ökande fattigdomen. För att inte klyftorna ska öka ännu mer måste Sverige driva på för att vaccinet ska komma alla till del så snart det är möjligt. Vi som kämpar för ökad global rättvisa måste bli starkare för att motverka den navelskådande nationalism som breder ut sig i den rika världen och leder till minskad finansiering av utvecklingssamarbete. Vi behöver mer globalt samarbete, inte mindre. Det är både en moralisk fråga och en praktisk, för allas vår överlevnad.