Radar · Utrikes

Facebooks vändning – betalar för att visa australiskt nyhetsinnehåll

Facebook argument har varit de inte vill betala för att hjälpa mediebolagen att nå en större publik.

Facebook uppger att man släpper på stoppet och öppnar upp sin plattform för nyhetsbolagen i Australien.

I förra veckan stoppade Facebook, bland annat, användare i Australien att lägga upp eller länka till allt nyhetsinnehåll från landets mediebolag på sin plattform, som ett svar på den lag som antagits av Australiens parlament. En lag som gör att de digitala plattformar, som Facebook och Google, måste betala för att visa australiskt nyhetsinnehåll.
 
Nu drar Facebook tillbaka sitt beslut, skriver nyhetskanalen news.com.au, efter förhandlingar med den australiensiska regeringen som ledde fram till en kompromiss.

En kompromiss som, enligt SVT, innebär att Facebook, och Google, antagligen inte kommer att straffas så länge de kommer överens med lokala mediebolag om betalning för nyheter.

I ett uttalande skriver Facebook att det är ”glädjande att vi nått en överenskommelse med den australiensiska regeringen och vi uppskattar de konstruktiva diskussionerna vi har haft med Frydenberg och minister Fletcher under den senaste veckan ”.

Facebook skriver vidare att ”att den australiensiska regeringen har gått med på ett antal förändringar och garantier som tar upp våra kärnproblem”.

En av förändringarna innebär att Google och Facebook antagligen inte kommer att straffas så länge de kommer överens med lokala mediebolag om betalning för nyheter, uppger SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV