Glöd · Ledare

En golfström på dekis

Så kom rubrikerna om att Golfströmmen saktat ner till SVT också. Det är ytterligare en grupp som bekräftar att Golfströmmen försvagas med mellan 10 och 20 procent. Om man skulle få för sig att göra en googling på Golfströmmen är det en annan siffra som sticker ut. Det är siffran om hur länge sedan det var Golfströmmen var så svag som nu. Den här senaste studien placerar det på 1 600 år. För två år sedan var det ”över 1 000 år”. Det blir stadigt värre och värre.

Det här är ingen överraskning för någon, men exakt hur illa det kan komma att bli det vet man inte riktigt och hur mycket just klimatförändringarna påverkar har inte heller varit helt tydligt. Men nu varnar forskarna för att den innan seklets slut kan ha försvagats upp till 45 procent.

Ingen behöver slå fast hur viktig Golfströmmen är för oss i Norden, så nu står vi där, plötsligt rör de större klimatförändringarna inte bara dem, där borta, utan oss, här. Kan vi äntligen begrava debatten om huruvida vi ska gå före eller ej? Det ska vi, så långt vi bara orkar och förmår, och vi kan inte längre låtsas att det bara är av altruistiska skäl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV