Radar · Utrikes

Socialdemokraterna i ledning i tysk mätning – de gröna går kraftigt bakåt

Olaf Scholz är Socialdemokraternas kanslerkandidat i valet i september.

Socialdemokraterna i Tyskland går om både Angela Merkels CDU och De gröna i en opinionsmätning inför valet i september. Partiet har inte lett en mätning sedan 2006.

Opinionssiffrorna visar att Socialdemokraterna (SPD) får 23 procent om valet skulle ha hållits nu.

Konservativa CDU/CSU ligger på 22 procent, medan De gröna har ett väljarstöd på 18 procent, enligt undersökningen gjord av mediebolaget NTV.

Stora svängningar

Valrörelsen i Tyskland är en svårdefinierad kamp, med häftiga svängningar i opinionsmätningar. Förbundskansler Angela Merkel slutar sin tid som förbundskansler, och valet handlar om vem och vilket parti som ska leda en ny tysk regering efter valet den 26 september.

Efter utdragna turer valde CDU och systerpartiet CSU i Bayern kandidaten Armin Laschet. Stödet för honom har fallit sedan han sågs skratta samtidigt som den tyske presidenten höll ett allvarsamt tal. Händelsen vid de allvarliga översvämningarna i Tyskland fångades av tv-kameror.

Dalat i mätningar

Miljöpartiet De grönas kandidat Annalena Baerbock har drabbats av anklagelser om bristande redovisning av sidoinkomster samt att hon skulle ha friserat sin personliga resumé. Vårens höga opinionssiffror för De gröna har fallit drastiskt.

Nederlagstippade SPD:s framgång i den senaste mätningen visar att partiets kanslerkandidat, nuvarande finansminister Olaf Scholz, lyckas vinna väljares förtroende. Den tidigare borgmästaren i Hamburg har ett tämligen korrekt sätt att presentera sitt partis politik på, vilket ser ut att fungera – åtminstone enligt den senaste mätningen.