Radar · Politik

Dadgostar tror inte att V stöder regeringsbudget

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar höll sitt sommartal i det starka V-fästet Majorna.

Vänsterpartiet kommer sannolikt inte att stödja regeringens förslag när riksdagen i höst ska ta beslut om nästa budget. ”Än så länge gör jag den bedömningen att vi inte kommer att kunna rösta på någon annan budget än vår egen”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

I sitt första sommartal som partiledare betonade Nooshi Dadgostar att tiden då Vänsterpartiet ger Socialdemokraterna passivt stöd är förbi.

Vänsterpartiet kommer bara att rösta för regeringens budget om den innehåller upprustning av sjukförsäkringen, sänkt pensionsålder för tunga jobb, höjda pensioner och stärkt a-kassa, sade hon i talet.

På pressträffen efter talet gjorde Dadgostar bedömningen att partiet inte kommer att stödja regeringens budget, när riksdagen går till omröstning i höst.

Lägger ned rösterna

– Min prognos är att vi kommer att lägga ned våra röster, efter att ha röstat på vår egen. Men min förhoppning är att regeringen inte gör samma missbedömning igen och underskattar Vänsterpartiet, säger Nooshi Dadgostar.

Sommartalet hölls i Majorna i Göteborg, en stadsdel där V är största parti i flera valdistrikt med över 30 procent i senaste riksdagsvalet.

Hundratals åhörare i solen jublade och applåderade när V-ledaren gav sin bild av sommarens regeringskris, och framhöll att marknadshyrorna nu är ”borta”.

Nooshi Dadgostar riktade hård kritik mot Socialdemokraterna.

– Vänsterpartiet har allt för länge förlitat sig på socialdemokratin. Att de får samhället att fungera. Vi ser nu att de inte längre klarar det de är satta att göra. De klarar inte jobben, inte skolan, inte tryggheten. Det socialdemokraterna lämnar efter sig är ett splittrat LO, massarbetslöshet och en vård i kris, sade Dadgostar i sitt tal.

Borta från arbetslivet

Partiet har redan tidigare presenterat krav på förbättrad sjukförsäkring, pensioner och a-kassa. Nu lade Dadgostar till kravet att pensionsåldern bör sänkas för tunga jobb, efter danskt mönster.

De förslag till budgetförstärkningar som Vänsterpartiet har presenterat uppgår till 24,8 miljarder kronor. Därtill vill partiet ha höjda anslag till kommuner och regioner.

Dadgostar framhåller att personer som ”trillar ner” från a-kassa och sjukförsäkring till det kommunala försörjningsstödet därmed tappar kontakten med arbetslivet.

– Det är riktigt kostsamt att ha en så här dålig a-kassa och sjukförsäkring som vi har. Det kostar mer än att rusta upp trygghetssystemet, anser hon.

"Upprop för klimatet"

På onsdagen framfördes intern kritik inom Vänstern om att partiet satsat för lite på klimatpolitiken. Partiledaren undviker att svara på om hon håller med kritikerna.

– Jag uppfattar att det är ett upprop för klimatet. Och jag är väldigt glad att det så finns så många engagerade klimataktivister, personer som verkligen brinner för att vi nu måste genomföra omställningen, säger Nooshi Dadgostar.