Radar · Miljö

14-åring ställde kritiska frågor om mejeriindustrin – kastades ut från FN-möte

Genesis Butler, 14, kastades ut från ett möte om FN:s livsmedelssystem.

Fjortonåriga klimataktivisten Genesis Butler blev utslängd från ett förmöte om FN:s livsmedelssystem – efter att hon ställt kritiska frågor om mejeriprodukter.

I september senare i år sker ett stort sammanträdande om FN:s livsmedelssystem. Men redan för en månad sedan hölls ett förmöte där man bland annat diskuterade hur olika livsmedel påverkar klimatet.

14-åriga veganen och klimataktivisten Genesis Butler var en av deltagarna på det digitala sammanträdet – och hon ville framför allt lära sig mer om den globala mejeriindustrin. När Butler började ställa kritiska frågor om mejeriprodukters klimatpåverkan samt ifrågasatte varför ingen expert på plantbaserad mjölk var med i panelen blev hon utslängd från mötet. Innan Butler kopplades bort från Zoom-mötet betonade hon även vikten av att uppmuntra länder till att använda plantbaserade livsmedel då det är ett hållbarare alternativ än komjölk.

En talesperson från det stora toppmötet kring FN:s livsmedelsprogram har sagt i ett uttalande till Plant Based News att mötet inte var en formell del av programmet, och att det officiella sekretariatet därför inte hade någon kontroll över diskussionerna som pågick.

"Det här är anledningen till att klimatkrisen eskalerar"

14-åringen har dessutom kommenterat incidenten i ett inlägg på Instagram.

“Jag lät dem också veta att jag är 14 år och orolig över min framtid på den här planeten och att det var därför jag tog upp mina frågor. Våra ledare är fortfarande fast vid det animaliska livsmedelssystemet och de försöker skönmåla verkligheten. Det här är anledningen till att klimatkrisen eskalerar.”

Butler lade också till att andra deltagare som ställde kritiska frågor om mejeriindustrin också kastades ut från mötet.

Sekretariatet från FN:s stora livsmedelstoppmöte var dock inte sena på att agera efter att nyheten om att Butler kastats ut briserat. De anordnade då en intervju med 14-åringen via Instagram live för att försäkra sig om att klimataktivistens åsikter blev hörda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV