Radar · Migration

Över 100 flyktingar drunknade utanför Libyens kust

Ett av de tiotals offer som SOS Mediteranee hittade på platsen där båten kapsejsade utanför Libyens kust.

Omkring 130 flyktingar fanns enligt rapporter på en båt som sjönk utanför Libyen efter att den först rapporterats vara i sjönöd på onsdagen. Hjälporganisationer menar att det finns väldigt lite hopp om att någon ska ha överlevt, samtidigt som minst 10 döda kroppar påträffades vid olycksplatsen.

”Koordinering av en maritim katastrof”, skriver organisationen Alarm Phone i en uppdatering om onsdagens tragiska händelse då över 100 flyktingar drunknade. Alarm phone tar emot samtal från flyktingar i sjönöd – och hade kontakt med båten med över 130 personer ombord innan den försvann.

Alarm Phone slog larm till europeiska och libyska myndigheter och delade båtens koordinater. Men ingen kustbevakning kom till de 130 personernas undsättning. Ett flygplan från EU:s gränsbyrå Frontex flög över området – men det enda de gjorde var att kontakta myndigheter och fartyg i närheten om den kritiska situationen.

Trots att Frontex sett båten i sjönöd och informerat myndigheter var det endast icke-statliga aktörer som svarade på anropet, varken Frontex eller något EU-land i närheten agerade för att rädda människorna i sjönöd. Libysk kustbevakning, som EU samarbetar med, vägrade också att koordinera en räddningsaktion, enligt Alarm Phone. Frivilligorgansiationen SOS Mediteranee kom till platsen för olyckan sent under torsdagen.

– Sedan vi anlände på plats har vi inte hittat någon överlevande, men däremot har vi sett minst tio döda kroppar. Vi är förkrossade, säger Luisa Albert, koordinator för livräddningsinsatserna ombord på SOS Medeteranees fartyg Ocean Viking, till Al Jazeera.

IOM:s personalchef Eugenio Ambrosi skriver på twitter:

– Det här är de humanitära konsekvenserna av policys som misslyckas med att upprätthålla internationell lag och de mest basala av humanitära rättigheter.