Radar · Utrikes

Syrgasbrist och ökad fattigdom i coronadrabbat Indien

En patient får syrgas i en bil i New Delhi.

Det råder syrgasbrist i det hårt coronadrabbade Indien. Likt fjolårets nedstängningar har dagavlönade migrantarbetare åter börjat flytta tillbaka till landsbygden. Men till skillnad från då är nu istället smittan högre än någonsin förut med pågående masskremeringar i huvudstaden New Delhi.

Dagligen slås nya rekord av antalet coronasmittade i världens näst folkrikaste land. Totalt har 16,6 miljoner människor rapporterats smittade och 190 000 rapporterats döda av covid-19 i Indien, enligt data från Johns Hopkins-universitetet. Men de verkliga fallen tros vara betydligt högre då landets sjukvård till stora delar är ordentligt eftersatt.

– Det verkliga talet av antalet smittade är mellan fem och tio gånger högre än vad mitt sjukhus rapporterar, säger en läkare vid ett statligt sjukhus i distriktet Birbhum, i landets östra delar, till the Guardian.

Bara patienter med grava andningsproblem uppges tas omhand på sjukhusen – som i många fall är helt fulla.

Masskremeringar av personer som dött av covid-19 i New Delhi
Masskremeringar av personer som dött av covid-19 i New Delhi. Foto: AP/TT

Vädjar om syrgas

Saurabh Bharadwaj, politiker för oppositionspartiet Aam Aadmi(AAP), som själv vårdas för covid-19 i ett sjukhus i huvudstaden vädjar på Twitter till den lokala regeringen att tillhandahålla mer syrgas till sjukhusen.

– Många är beroende av syrgas och utan syrgas kommer dessa människor att dö på samma sätt som fiskar dör utan vatten, säger han i videon på Twitter där han själv ses få tillgång till syrgas. Han säger att det bara finns tre timmar syrgas kvar på sjukhuset han får vård på.

Under fredagen sade landets premiärminister Narendra Modi att syrgasproducenterna måste använda sin fulla potential att möta efterfrågan under de kommande dagarna, enligt Hindustan Times.

Tuber med syrgas vid en laddningsstation i Prayagraj, i delstaten Uttar Pradesh
Tuber med syrgas vid en laddningsstation i Prayagraj, i delstaten Uttar Pradesh. Tuberna fraktas sedan på speciella tåg till bland annat huvudstaden där det råder brist på syrgas. Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Orsakerna till syrgasbristen uppges vara en kombination av var produktionen av den medicinska syrgasen sker, långa distributionssträckor och vad kritiker kallar ”dålig planering”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Indien är en massiv läkemedelsproducent som i dag producerar omkring 60 procent av alla världens läkemedel.

Migration mot landsbygden

Dagavlönade migrantarbetare har återigen, liksom när landet stängde ner för ett år seden, börjat bege sig tillbaka till landsbygden undan smittan och arbetslösheten i städerna. Förutom att de har lämnas utan inkomst så riskerar de att ytterligare sprida viruset till landsbygden.

Majoriteten av arbetarna i Indien är dagavlönade och har lidit stora förluster när deras möjligheter till inkomst drastiskt förändrats när de sett sina arbetstillfällen försvinna från en dag till en annan.

Hundratals migrantarbetare vid en busstation i New Delhi i väntan på att få åka tillbaka till sina byar på landsbygden
Hundratals migrantarbetare vid en busstation i New Delhi i väntan på att få åka tillbaka till sina byar på landsbygden. Nedstängningarna har lett till att arbetstillfällena i städerna har försvunnit. Foto: AP/TT

Sedan pandemin startade har ytterligare 75 miljoner indier tryckts ner i fattigdom – vilket motsvarar en inkomst på under två dollar per dag (omkring 17 kronor), enligt Pew Research Center. Medelklassen har samtidigt minskat med 30 procent.

Anledningen är till stor del på de stora nedstängningar som följde under pandemins tidiga skede, vilka ledde till att miljoner förlorade sina arbeten.

Den återhämtning som många räknade med skulle ta fart, då massvaccineringen startade i januari där målet var att vaccinera omkring 300 miljoner fram till sommaren, riskerar nu istället att ytterligare skjutas på framtiden. Ökade smittotall och stora nedstängningar riskerar istället leda till en fortsatt ökning av fattigdomen i landet.

Hittills har 14,3 miljoner av landets omkring 1,37 miljarder invånare vaccinerats.

Fakta: Corona i Indien

16,6 miljoner människor har rapporterats smittade och 190 000 rapporterats döda av covid-19.
Indien uppges nu vara inne i sin andra våg av smittan och den 12 april gick landet om Brasilien som det land med näst flest smittade – efter USA.
Indien tillverkar majoriteten av världens vaccin, och drog i januari igång något som de själva kallade världens största massvaccination. Målet var att vaccinera 300 miljoner innan sommaren. 
En dubbelmutation av viruset har upptäckts som tros komma från Indien. Exakt vilka egenskaper mutationen har är inte helt klart med det finns vissa tecken på att den ska vara mer smittsam.