Radar · Inrikes

Gerillaodling för att rädda den biologiska mångfalden

Leo Rudberg (till höger), ordförande för Fältbiologerna, vill att Fältbiologerna ska ockupera gräsmattor och gerillaodla.

Fältbiologerna riktar in sig mot gräsmattor för att påvisa hur det rådande ekonomiska systemet påverkar jorden. Under Biologiska mångfaldens dag kommer organisationen att ockupera gräsmattor runt om i Sverige och gerillaodla för att skapa en större biologisk mångfald.

– Vi lever i jordens sjätte massutdöende av arter, det största sedan dinosaurierna dog ut. Den här gången är det vårt ekonomiska system som bär skulden. Liv offras på tillväxtens altare, säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna.

Aktionen som kallas för “mordplats gräsmatta” är första delen i organisationens kampanj som går ut på att stoppa artdöden. Kampanjen bygger på att belysa de problem som i dag finns med svensk skogsskövling, industrijordbruk, gruvor och motorvägsbygge – som de menar leder till att tusentals djur, växter och svampar är påväg att försvinna.

Fältbiologerna kräver med kampanjen ett nytt ekonomiskt system, som grundar sig i naturens rättigheter och storsatsningar på naturskydd och rewilding – som betyder att naturen ska tillåtas att återvända och i högre grad ska få ta hand om sig själv.

– Vi riktar in oss på gräsmattor som ett symptom på det ekonomiska systemets destruktivitet. Gräsmattor är oftast monotona halvdöda ytor och borde ersättas av blommande ängar som myllrar av liv, till glädje för både oss själva och våra pollinatörer, säger Leo Rudberg och fortsätter:

– Det är en inkörsport med glimten i ögat till att belysa den stora frågan om våra industriers rovdrift av vår natur.

Det är i första hand kommunala gräsmattor som kommer vara i fokus för ockupering och gerillaodling då de menar att kommunerna när som helst kan bestämma att de vill förvilda naturen – och därmed skapa ängar istället för gräsmattor.

– Vissa kommuner är föregångsexempel, men många fler borde ta efter och mer eller mindre ersätta alla gräsmattor med ängar med biologiskt mångfald, säger Leo Rudberg.

Fakta: Fältbiologerna

Fältbiologerna är Sveriges största natur- och miljöorganisation för unga.
Sedan 1947 har organisationen engagerat tusentals barn och unga mellan 6 till 25 år till att uppleva, skydda och kämpa för klimat och natur.
Fältbiologerna är Naturskyddsföreningens fristående barn- och ungdomsorganisation.
I organisationens program för miljörättvisa som de presenterade i början av året gick de ut med att de motsatte sig kapitalismen.
Källa: Fältbiologerna

Fakta: Gerillaodling

Gerillaodling är en typ av politisk icke-våldsam direktaktion eller civil olydnad där aktivister tar över en bit land som de inte äger, för att plantera växter, grönsaker eller dylikt.
Grunderna bakom gerillaodling kan vara flera, och kan bland annat att handla om ägandet av marken. Och genom att återta land som anses vanvårdat eller felanvänt kan detta ges en ny mening.
Begreppet tros ha används första gången år 1973 i USA av Liz Christy då hon startade gruppen ”Green Guerrilla”.