Radar · Morgonkollen

Sveriges stränder rensades på 13 ton skräp

Flera ton skräp har tagits bort från Sveriges stränder.

I lördags samlades ungdomar och föreningar över hela landet för att städa bort skräp från Sveriges stränder. Resultatet blev att hela 13 ton skräp försvann – drygt 30 procent mer än förra året.

Initiativet är ett globalt projekt, och i Sverige är det Pantamera och Städa Sverige som står bakom arrangemanget. Sammanlagt kraftsamlade ungdomar i fler än 100 länder för att göra rent stränder runt om i världen.

I fjol deltog omkring 1 900 personer i städaktionen i Sverige, i år pekar prognoserna på att den siffran ökat till cirka 2 300. Det ökade intresset har inneburit att man kunnat städa på fler platser än tidigare och därmed samlat mer skräp.

”Det är kul att fler och fler vill engagera sig och ser det som något meningsfullt. Det är ett bra sätt att prata om miljöfrågor och vår egen påverkan på miljön”, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige i ett pressmeddelande.

Cigarettfimpar stod för 24 procent av allt skräp som hittades, och knappt en tiondel var snus- eller tobaksförpackningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV