Radar · Djurrätt

Slaktarförening utsedd till årets lögnare

Den nederländska djurskyddsorganisationen Wakker Dier tittar varje år på de mest vilseledande marknadsföringarna inom djurindustrin och utser utifrån det ”Årets lögnare”.

Slaktarföreningen The Keurslager organisation har valts ut till årets lögnare i Nederländerna av djurskyddsorganisationen Wakker Dier, som varje år röstar fram den mest vilseledande marknadsföringen inom djurindustrin.

Omkring 18 000 personer deltog i omröstningen av årets lögnare 2021, som genomfördes för 13:e året i rad. The Keurslager organisation, en förening som bildats av drygt 400 slaktare, blev utsedd till årets vinnare med drygt 40 procent av rösterna.

Enligt djurskyddsorganisationen Wakker Dier, som står för utmärkelsen, marknadsför Kreuslager sitt kött som säljs i cirka 400 butiker med påståenden om att deras leverantörer har höga kvalitetskrav och värnar djurens välbefinnande, något som de menar är rena lögner. De har inga som helst krav på att deras medlemmar håller en viss djurskyddsstandard, de lurar bara konsumenterna, enligt organisationen.

– Många människor litar på Keurslager och tror att djurskyddet är bra där, men du hittar fortfarande turbokycklingar på deras hyllor. Varje slaktare hos Keurslager bestämmer själva hur de gör med köttet och vad de säljer, säger Kenny Oostrik, talesperson för Wakker Dier, i en kommentar.

Joep Klaver, vd för Kreuslager, hävdar att föreningen inte alls ljuger och att deras medlemmar visst värnar om djurskydd. Enligt Joep Klaver kräver djurskyddsorganisationen att alla slaktare i föreningen ska följa en nationell djurskyddsstandard, någon som han menar är olämpligt.

”Men det passar oss inte eftersom våra slaktare har möjlighet att köpa olika produkter från lokala bönder och leverantörer. Detta är en stor tillgång för vår förening. Wakker Dier håller inte med om detta och har tydligen bestämt att denna nominering därför är lämplig. Vi tycker att det är omotiverat. Vi tar avstånd från detta. Och vi vill inte heller diskutera genom media, säger han i en skriftlig kommentar till nederländska NOS.

Nominering påverkar

Enligt Wakker Dier har deras nominering en tydlig påverkan på producenter. Två köttproducenter som nominerats till årets lögnare gick exempelvis med på att göra förändringar på sina förpackningar eller produkter, varpå nomineringarna drogs tillbaka.

Förra årets vinnare av utmärkelsen var kycklinggården Kloeke Kip, som hade marknadsfört sina produkter med märkningar som ”ärlig kyckling”, ”stressfri” samt ”fokuserar på djurens välbefinnande”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV