Radar · Morgonkollen

Klimatkrisens offer i fokus vid global strejk

Tyska Fridays for future-aktivister vid en manifestation i Hamburg i våras.

Ungdomar över hela världen går nu ut på gatorna för att delta i en global ”klimatstrejk” utlyst av Greta Thunbergs rörelse Fridays for future.

I fokus för fredagens manifestation står människor och platser som är särskilt hårt drabbade av klimatförändringarna. Rörelsen lyfter även fram de samband man anser att det finns mellan klimatkrisen och rasism, sexism och ojämlikhet.

”I dag kämpar vi för en rättvis framtid där det finns plats för alla. Historiens gemensamma landvinningar har visat hur viktigt det är att ungdomar sluter upp över generationsgränserna i den sektorsövergripande kampen för en bättre framtid för alla, en framtid som prioriterar både människorna och planeten”, skriver rörelsen på sin hemsida.

Sedan augusti 2018, när den då 15-åriga Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen i Stockholm med sin berömda skylt, har ”skolstrejken” vuxit till en världsomspännande rörelse med miljontals anhängare. Kravet är en rättvis klimatomställning som klarar Parisavtalets mål om max 1,5 graders temperaturökning jämfört med förindustriell tid.